هوش مصنوعی و آموزش راههای استفاده از آن

مدتی است که هوش مصنوعی، به مهمترین بحث در حوزه فناوری و شبکههای اجتماعی تبدیل شده است. بنابراین هدف من این است که یک مطلب خلاصه و مفید در مورد هوش مصنوعی، روش کار، مزایا و معایب آن بنویسم.
ذکر این نکته ضروری است که بنده، متخصص در زمینهٔ هوش مصنوعی نیستم. بنابراین در مورد مسائل فنی آن نمیتوانم صحبت کنم و برای مطالعهٔ بیشتر میتوانید در وبسایتهای ایرانی و خارجی جستوجو کنید. پس در این مقاله به مسائل مربوط به خود ما کاربران میپردازم.
تعاریف
هوش مصنوعی
به طور خلاصه، هوش مصنوعی یعنی کامپیوتری که براساس موضوعاتی که از قبل به آن یاد دادهاند، از خود واکنش نشان دهد. یک برنامه را در نظر بگیرید که توسط برنامهنویسان نوشته شده و با استفاده از if (اگر و شرط) در برنامه، میتوانند یک برنامه را هوشمند کنند. اگر کاربر فلان عدد را وارد کرد، فلان کار را انجام دهد در غیر این صورت کار دیگری که برای آن نوشته شده است را انجام دهد. همین مثال را در مقیاس خیلی بزرگ و با دادههای عظیم تصور کنید. به این شکل، هوش مصنوعی شروطی را یاد گرفته و آنها را برحسب شرایط انجام میدهد.
هوش مصنوعی انسانگونه
شرکتهای فناوری دنبال این هستند که هوش مصنوعی فعلی را به سمت هوش مصنوعی عمومی (AGI) و انسانگونه سوق دهند که کار بسیار مشکلی است و هر روز شایعههای مختلفی در این زمینه منتشر میشود که نگرانیهایی را هم به دنبال داشته است. در هوش مصنوعی انسانگونه، کامپیوتر به طور مستقل درک و هوش پیدا میکند و نیاز به دیکته کردن قوانین و شروط به خود را ندارد! و همین مسئله، هوش مصنوعی را خطرناک میکند. به هر حال، فعلاً همهچیز در امن و امان است. پس به گیرندههای خود دست نزنید و ادامهٔ مطلب را بخوانید. 🙂
انواع هوش مصنوعی
در این مقاله به دو مدل از هوش مصنوعی میپردازم. مدلی که متن را درک میکند و جواب میدهد و مدلی که تصویر میسازد. مدلهایی دیگری نیز وجود دارند که محتوای ویدئویی میسازند و… که در این مقاله مجال صحبت نیست.
ChatGPT
کمپانی OpenAI از چندسال پیش فعالیت خودش را در حوزه هوش مصنوعی شروع کرده و در نهایت به دنبال تحقق بخشیدن به هوش مصنوعی انسانگونه میباشد. این شرکت یک هوش مصنوعی با مدل زبانی GPT دارد. این مدل به همان صورت که در بخش تعاریف توضیح دادم، براساس یادگیری محتوا و شروطی که به آن اضافه کردند، میتواند مثل یک انسان پاسخ دهد و کلمات را کنار هم بچیند و شما احساس کنید که انگار با یک فرد واقعی در حال صحبت هستید.
نسخهای که OpenAI با آن سر زبانها افتاد، پایان سال ۲۰۲۲ و با اسم GPT v3.5 منتشر شد. ChatGPT شامل دیتابیس چندصدگیگابایتی از محتوای متنی و با موضوعات مختلف میباشد که همین موضوع آن را تبدیل به یک هوش مصنوعی با دیتای عظیم و دقت بالا میکند! امّا این دادهها به صورت آفلاین در اختیار ChatGPT میباشند. هرچند اخیراً شرکت OpenAI با اضافه کردن افزونههایی به این هوش مصنوعی، قابلیت استفاده از دادههای آنلاین را نیز در اختیار آن میگذارد. در سال ۲۰۲۳ نیز نسخهٔ GPT v4 عرضه شد که حالا در کنار متن، میتواند تصاویر را نیز شناسایی کند و در مورد آنها نظر بدهد و صحبت کند.
نکته: بسیاری از قابلیتهای ChatGPT در نسخهٔ پلاس آن موجود است که برای دسترسی به آنها باید اشتراک ماهیانه تهیه کنید. در نسخهٔ رایگان تنها میتوانید با آن و البته با سرعت نه چندان بالا چت کنید. مسلماً این شرکتها به فکر درآمدزایی برای خود نیز هستند و طبیعی است که بعد از مدتی، یک سری از امکانات را به شرط پرداخت هزینه در اختیار کاربران قرار دهند. ذکر این نکته ضروری است که این مدلهای زبانی برای پردازش محتوا، نیاز به سختافزارهای زیاد و بسیار قوی دارند و همین باعث صرف هزینه برای شرکتها خواهد شد که در این حالت، درآمدزایی از این محصولات قابل توجیه است.
DALL-E
مدل دیگری که شرکت OpenAI در حال توسعهٔ آن است، Dall-E نسخهٔ ۲ میباشد که تصاویر خلاقانهای را براساس متن کاربران تولید میکند. در حال حاضر و در زمان نوشتن این مقاله، این تکنولوژی تنها کلمات انگلیسی را درک و تصاویر مربوط به آنها را تولید میکند.
آموزش استفاده
هر دو محصول با ثبتنام یک حساب کاربری در وبسایت رسمی OpenAI قابل دسترس میباشند.
برای اینکار کافی است از طریق این لینک ثبتنام خود را انجام دهید. هم با ایمیل شخصی و هم با اکانت جیمیل و مایکروسافت خود میتوانید ثبتنام کنید. مثل همیشه کشورهای متخاصم فناوریهای جدید را برای ایرانیها تحریم کردهاند. بنابراین برای ثبتنام در این سایت نمیتوانید از شمارهٔ خودتان استفاده کنید. باید شمارهٔ مجازی خریداری کنید.
یکی از سایتهای خوب و معتبر برای خرید شمارهٔ مجازیِ مخصوص OpenAI، وبسایت Numberland میباشد. میتوانید در این وبسایت ثبتنام کرده، از بخش OpenAI یک شمارهٔ ارزان خریداری کنید. سپس شمارهٔ مجازی را در بخش ثبتنام OpenAI وارد کرده و منتظر ارسال کد به شمارهٔ مجازی باشید که در همان صفحه خرید شماره مجازی در نامبرلند میتوانید کدی که دریافت کردید را بعد از چند ثانیه مشاهده کنید. سپس کد را در سایت OpenAI وارد کرده و ثبتنام را کامل کنید.
نکته ۱: غیر از خرید شمارهٔ مجازی، شما میتوانید از بخش OpenAI این سایت، حساب کاربری مخصوص خریداری کنید. در این حالت هزینهٔ بیشتری میدهید، امّا دیگر دردسر ثبتنام در سایت OpenAI را ندارید و بعد از خرید آن اکانت، یک ایمیل و پسورد تصادفی به شما تعلق میگیرد که میتوانید به راحتی از آن استفاده کنید.
نکته ۲: در حال حاضر تنها با تغییر آیپی یا DNS شکن میتوانید از وبسایت OpenAI استفاده کنید. اگر از موبایل برای صحبت با هوش مصنوعی استفاده میکنید، میتوانید اپلیکیشن اندرویدی شکن را نصب کرده و به راحتی تحریمهای OpenAI را دور بزنید.
بعد از ثبت نام حساب کاربری حالا میتوانید از این آدرس وارد شوید و با ChatGPT صحبت کنید. برای استفاده از Dall-E نیز میتوانید از این آدرس استفاده کنید و تصاویر مد نظرتان را تولید کنید.
ویژگیها، نکات و ترفندها
۱) سعی کنید فعالیت طولانی با این هوش مصنوعیها نداشته باشید. مثلاً اگر در طول روز با ChatGPT خیلی صحبت کنید، احتمال اینکه تا روز بعد شما را محدود کند، خیلی بالاست. یا به طور مثال، Dall-E در حال حاضر در هر ماه تنها به شما اجازهٔ تولید ۱۵ تصویر را میدهد. که فشار زیادی به سختافزارهای این شرکت وارد نشود.
۲) برخلاف Dall-E که تنها از زبان انگلیسی پشتیبانی میکند، برای ChatGPT شما میتوانید از زبانهای مختلفی حتی فارسی و فینگلیشی استفاده کنید و آن هم متوجه صحبت شما میشود و به فارسی و فینگلیشی به شما جواب میدهد.
۳) در محیط ChatGPT بخشی به نام Conversations وجود دارد که میتوانید گفتوگوهای خود با این هوش مصنوعی را ذخیره، مدیریت یا حذف کنید. به عبارتی گفتوگوی شما با این هوش مصنوعی در آن چت محفوظ میماند و اگر روزهای بعد به آن چت برگردید و صحبت را ادامه دهید، ChatGPT نیز ادامهٔ گفتوگو را انجام میدهد. این برخلاف APIهای موجود در تلگرام یا توییتر است که تنها یک بار به شما پاسخ میدهند و برای پاسخ بعدی، گفتوگوی قبلی را فراموش میکنند.
۴) با استفاده از گزینهٔ Clear conversations نیز میتوانید تمام چتهای خود را با یک کلیک حذف کنید.
۵) یکی از مزایای ChatGPT این است که در هر حالتی پاسخ شما را میدهد مگر آنکه قوانین را بشکنید و مجبورش کنید تا شما را محدود کند!
۶) دیتابیس ChatGPT به طور دورهای، آپدیت میشود. آخرین آپدیت آن در زمان نگارش این مقاله، ۲۴ مِی ۲۰۲۳ میباشد.
۷) هرگاه از متنی که نوشتهاید، راضی نبودید میتوانید متن خود را ویرایش کرده و ChatGPT مجدد به شما پاسخ خواهد داد. پاسخ ChatGPT نیز ممکن است به مذاق شما خوش نیاید. در این صورت میتوانید از طریق دکمهٔ Regenerate Response، آن را وادار کنید تا پاسخ را مجدد و به شکل دیگری بدهد. ممکن است پاسخ جدید برای شما مفیدتر باشد.
۸) پاسخهای درست و غلط را میتوانید با استفاده از ایموجیهای لایک و دیسلایک که کنار هر پاسخ وجود دارند، به توسعه دهندگان ChatGPT اعلام کنید. این ریاکشنها به آنها کمک میکند تا هوش مصنوعی را رفته رفته بهبود دهند.
معایب
۱) یکی از بزرگترین معایب ChatGPT عدم دسترسی به اینترنت در حالت رایگان است. همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادهام، این مدل زبانی براساس دادههایی که دریافت کرده است، سعی میکند به کاربر جواب منطقی بدهد. به همین دلیل شما اگر از آن، یک سؤال (مثل اسم و فامیل) را که در مورد آن اطلاعی ندارد و در دیتابیس خود نمیبیند، بپرسید، سعی میکند چندجمله منطقی برای آن جُفت و جور کند حتی اگر کاملاً دروغ باشد! بنابراین بهتر است برای مسائلی که کمتر شناخته شده هستند، به ChatGPT اعتماد نکنید! مثل تصویر زیر 😀
۲) سعی کنید صحبتها را با ChatGPT کوتاه کنید. اگر در هر کانورسیشن خیلی با آن صحبت کنید، رفته رفته گیج و به جاده خاکی میزند! 😀 البته از آنجایی که این مدلهای زبانی در حال توسعه و پیشرفت هستند، میتوان به مرور شاهد کمرنگ شدن این معایب بود.
Bing جدید
بعد از رونمایی ChatGPT توسط شرکت OpenAI، شرکت مایکروسافت از این فرصت استفاده کرد و با سرمایهگذاری هنگفت چندمیلیارد دلاری، این فناوری را به محصولات خودش که مهمترینِ آن موتور جستوجوی بینگ هست، اضافه کرد. موتور جستوجوی بینگ سالهاست که فعالیت میکند ولی نسبت به گوگل از کاربر کمتری برخوردار است. مایکروسافت این فرصت را غنیمت شمرد تا بتواند با گوگل رقابت کند و کاربران را به سمت خودش جذب کند. طبق گفتههای مایکروسافت، موتور جستوجوی بینگ حالا از GPT v4 استفاده میکند و حین چت حتی میتوانید از آن درخواست تولید تصویر کنید. (کاری که در سایت OpenAI باید در دو بخش مجزا انجام میدادید).
حال با جستوجو در سایت Bing.com هوش مصنوعی به کمکتان میآید و جواب سؤالات را به طور خلاصه به شما نمایش میدهد. اما میتوان در صفحهای اختصاصی، با بینگ که حالا باهوش شده است! صحبت کرد.
آموزش استفاده
برای استفاده از بینگ جدید، ابتدا به مرورگر Edge مایکروسافت نیاز دارید که در ویندوز ۱۰ و ۱۱ به صورت پیشفرض نصب میباشد. این مرورگر برپایهٔ کرومیوم (مشابه گوگل کروم) و با امکانات زیادی هست که حتی میتواند به عنوان مرورگر اصلی شما استفاده شود. هرچند بین مرورگرها همیشه دعوا هست و هرکسی طبق سلیقهٔ خودش یک مرورگر را انتخاب میکند. امّا برای استفاده از بینگ جدید، باید از مرورگر اِج نیز استفاده کنید. برای سیستم عامل اندروید میتوانید Edge را از فروشگاههای مختلف دانلود کنید یا حتی میتوانید از نسخهٔ مخصوص Bing در اندروید استفاده کنید.
سپس شما به حساب کاربری مایکروسافت نیاز دارید. اگر اکانت مایکروسافت ندارید، میتوانید به دو طریق آن را بسازید: نکته: لینکها با مرورگر اِج یا اپلیکیشن بینگ باز شود.
۱) ساخت حساب Outlook مایکروسافت
۲) ساخت حساب مایکروسافت با حساب Gmail
اگر حین ثبتنام با خطای دسترسی مواجه شدید، یک بار همان مراحل را با تغییر آیپی یا با استفاده از DNS شکن تکرار کنید. انتهای ثبتنام یک کپچای معمایی ظاهر میشود که بعضی وقتها بسیار هم طولانی است.
بعد از ثبتنام و وارد شدن به حساب کاربری، کافی است در نوار آدرس، bing.com/new را تایپ کنید تا وارد صفحهٔ چت با بینگ شوید:
نکته: امّا اگر از اپلیکیشن بینگ استفاده میکنید، با لمس دکمهٔ Bing پایین صفحه، مستقیم به صفحهٔ چت منتقل میشوید. دقت کنید که به طور پیشفرض حالت دریافت گفتوگوی صوتی فعال میشود که با استفاده از آیکن صفحهکلید در پایین صفحه، میتوانید چت را به حالت متنی تغییر دهید.
در حال حاضر سه استایل مختلف برای چت کردن با بینگ در اختیار داریم:
حالت خلاقیت بیشتر: که در تصویر بالا انتخاب شده است و با رنگ بنفش مشاهده میکنید. این حالت خلاقیت بیشتری دارد و با مخاطب به شکلی واقعی و شبیه به انسان صحبت میکند.
حالت بالانس بیشتر: که وقتی انتخابش کنید، تم صفحه به آبی تبدیل میشود و از اسمش مشخص است که چت کردن با آن به طور نرمال و متعادل است.
حالت دقت بیشتر: که تم آن هم سبز است، یک جورایی منطقی و خشک جواب میدهد و آن حس شبیه انسان در آن کمتر وجود دارد.
یک سری حالت دیگر هم دارد که فعلاً برای عموم مخفی است و با دستورات خاصی فعال میشوند. مثل شبیه کردن بینگ به یک سلبریتی و پاسخ به سؤالات با لحن او.
نکته: شما میتوانید به جای چت کردن مستقیم در این صفحه، سؤال خود را در موتور جستوجوی بینگ بپرسید و بعد از نمایش پاسخ، ادامهٔ گفتوگو را به این صفحه منتقل کنید.
زمانی که بینگ جدید معرفی شد، مثل حال حاضر محدودیت نداشت. احساسات بیشتری از خود نشان میداد و سریعاً چت را روی من و شما نمیبست! بعد از اینکه مسائلی پیش آمد و مایکروسافت احساس خطر کرد، محدودیت بینگ را افزایش داد. روزهای اول فقط میتوانستیم در هر چت، ۵ مکالمه داشته باشیم. ولی الآن طبق تصویر بالا میتوانید مشاهده کنید که محدودیتش کاهش پیدا کرده و به ۲۰ مکالمه در هر چت رسیده است.
برای ساخت تصاویر از طریق Dall-E شما دو راه دارید:
راه اول استفاده از آدرس bing.com/create میباشد که وارد صفحهٔ اختصاصی Dall-E مایکروسافت میشوید و میتوانید تصاویر دلخواهتان را بسازید.
راه بعدی استفاده از همان صفحه چت بینگ است. به این ترتیب که در صفحه چت، به صورت انگلیسی درخواست تصویر خود را به بینگ بدهید. به طور مثال:
create an image about lovely forest house in night, 3d art
نکته: برخلاف Dall-E در سایت OpenAI، در بینگ ما با زبان فارسی نیز میتوانیم درخواست تولید تصویر کنیم.
در پنجرهٔ دال-ای در صفحهٔ بینگ، یک لوگوی زرد رنگ و یک عدد در کنار آن را مشاهده میکنید. این عدد، تعداد تصاویری که میتوانید با این هوش مصنوعی بسازید را مشخص میکند. که برای من ۹۹ تصویر است. ممکن است برای هرشخصی این عدد متفاوت باشد. در ابتدا ۲۵ تصویر بود. که بعد از اتمام آن، باز هم میتوانستم تصویر بسازم، امّا با سرعت کمتر و محدودتر. ضمن اینکه این عدد به صورت هفتگی Reset میشود و دوباره میتوانید از آن استفاده کنید.
اگر تمام شد و خواستید مجدد آن را شارژ کنید و نمیتوانستید تا یک هفتهٔ دیگر صبر کنید، میتوانید از قابلیت Microsoft Rewards استفاده کنید. این قابلیت به شما امکان میدهد که با جستوجو و کارهای مختلفی در موتور جستوجوی اِج، امتیاز کسب کنید و با آن امتیاز پاداش بگیرید. به ازای هر ۵۰۰ امتیاز میتوانید ۵ تصویر در دال-ای بسازید ولی پیشنهاد میکنم که اینکار را انجام ندهید چون که اصلاً نمیارزد. شاید بعدها از این امتیاز بتوانید استفادهٔ مفیدتری داشته باشید. ضمن اینکه برای دستیابی به این امتیاز باید آیپی خود را تغییر بدهید. چرا که این قابلیت برای ایران تحریم میباشد.
در بخش Recent میتوانید تصاویری که قبلتر ساختهاید را هم مشاهده کنید و هر کدام را که دوست داشتید میتوانید دانلود کنید. رزولوشن این تصاویر به صورت 1024×1024 میباشد و برای هر تصویری که درخواست میکنید، ۴ تصویر مختلف تولید میشود که ممکن است یکی خوب و یکی بد باشد و…
ویژگیها، نکات و ترفندها
۱) براساس محدودیت مکالمهای که در بینگ دارید، میتوانید با آن صحبت کنید. و اگر به اتمام مکالمه برسید، بینگ آن مکالمه را کاملاً بسته و نمیگذارد چیزی تایپ کنید و باید مجدد یک چت جدید باز کرده و با آن صحبت کنید. امّا مثل ChatGPT قابلیت ذخیره چتها به آن اضافه شده است.
۲) اگر از بینگ سؤالاتی بپرسید که خلاف قوانین تعریف شده برای آن باشد، با ارسال یک پیام عذرخواهی، چت را به روی شما میبندد! این کار را به دلیل جلوگیری از ارسال جوابهای اشتباه یا جوابهای توهین آمیز انجام میدهد. چرا که قبلاً به شکلی جواب کاربران را میداد که داشت کم کم مسئله به جاهای باریک کشیده میشد و مایکروسافت به همین دلیل آن را محدود کرد.
۳) برای ساخت تصاویر در بینگ رعایت یک سری شرایط به تولید تصویر بهتر کمک میکند. مثلاً میتوانید انتهای متن خود بنویسید «طراحی آن را با مداد انجام بده». یا با گواش یا حتی تصاویر دو بعدی و سه بعدی، سیاه و سفید و… برای مشاهدهٔ مثالهای دقیق و صحیح، میتوانید از گزینهٔ Surprise me استفاده کنید تا به صورت تصادفی متنی تولید شود و میتوانید نحوهٔ دستوراتش را الگوبرداری کنید یا اصلاً از همان متنی که تصادفی تولید شده برای ایجاد تصاویر استفاده کنید.
۴) دقت کنید که تمامی عکسهایی که تولید کردهاید همیشه در بخش Recent نگهداری نمیشوند و بعد از مدتی، تصاویر جدید جای آنها را میگیرند. پس اگر تصاویر خود را نیاز دارید، همیشه از آنها بکآپ تهیه کنید.
۵) یکی از مزایای بینگ، این است که در چت برای هر سطری که جواب میدهد، لینک منبع آنرا نیز قرار میدهد که اگر مایل به خواندن اطلاعات بیشتری بودید، از آن لینکها استفاده کنید. این قابلیت در ChatGPT وجود نداشت و دیدیم که گاهی اوقات جوابهایی غیرواقعی را نمایش میدهد که وجود خارجی ندارند!
۶) مهمترین کاربرد بینگ این است که شما یک سؤال از آن میپرسید و بینگ بخشهای مهمی از اینترنت مثل سایتهایی که در گوگل ایندکس شدهاند و شبکههای اجتماعی از قبیل یوتیوب، توییتر، اینستاگرام و… را جستوجو میکند و پاسخ سؤال شما را به طور خلاصه و مفید نمایش میدهد. در صورتی که تا قبل از این، شما مجبور بودید کلی صفحات مختلف را جستوجو کنید و نمیدانستید آیا به جواب خواهید رسید یا خیر.
۷) نکتهٔ دیگر در همین زمینه، این است که اگر بعد از پاسخ بینگ، سؤال دیگری در همان حیطه ازش بپرسید، بینگ میتواند پاسخ آن را نیز به شما بدهد. به طور مثال اگر در مورد نحوهٔ پخت یک غذا از آن سؤال کنید، اینترنت را جستوجو میکند و چند مطلب را انتخاب میکند و خلاصهٔ آن را به شما نمایش میدهد. حال اگر سؤالی داشته باشید که در آن مطالب به آن اشاره نشده بود چه؟ مثلاً درخواست پیمانهٔ یکی از مواد لازم آن غذا را داشتید. در این حالت بینگ مطالب دیگر را برای جواب سؤال شما و نسبت به پاسخ قبلی، جستوجو میکند. کاری که شما نمیتوانید انجام دهید. چرا که مطلب اصلی در یک سایت است و جواب سؤال بعدی شما در سایت دیگر! بنابراین خیلی بهتر به جوابی که میخواهید، میرسید.
۸) اگر از اپلیکیشن بینگ یا مرورگر اِج بر روی موبایل خودتان استفاده میکنید، میتوانید به جای تایپ کردن، از طریق صدا با بینگ صحبت کنید. البته قابل ذکر است که با زبان انگلیسی باید صحبت کنید و بینگ نیز به صورت متن به شما پاسخ میدهد.
۹) پیشنهاد میکنم برای تولید تصاویر در بینگ، درخواست خود را به جای بخش تصاویر، به بخش چت آن بدهید. علاوه بر اینکه میتوانید به صورت فارسی درخواست کنید، میتوانید هر بار که تصویر باب میل شما نبود، از بینگ بخواهید تغییرات را در آن اعمال کند. در صورتی که در بخش تصاویر، شما هر بار میتوانید یک درخواست داشته باشید و بینگ نیز هر بار تصویر متفاوتی را تولید میکند.
معایب
۱) بینگ جدید به خاطر محدودیتهایی که در حال حاضر دارد، اکثر وقتها صفحهٔ مکالمه را بر روی شما میبندد و حسابی روی اعصاب شما میرود. امّا چارهای نیست و تا توسعهٔ این ابزارها باید صبر کرد.
۲) مثل ChatGPT، اینجا نیز ما با لینکهای گمراه کننده مواجه هستیم. امّا به ندرت رخ میدهد. به این صورت که بینگ، لینکی در مورد حرفی که زده است را به شما میدهد. آن لینک را باز میکنید امّا هیچ سخنی در آن لینک که شبیه به حرف بینگ باشد پیدا نمیکنید! بنابراین اینکه بینگ به شما لینک میدهد، لزوماً به معنی صحیح بودن متنی که نوشته است، نیست!
Google Bard
گوگل سالهاست که در موتور جستوجو و محصولات خود از هوش مصنوعی استفاده میکند. امّا ما کمتر با آن برخورد داشتهایم چرا که در پس زمینه در حال فعالیت بوده است. به طور مثال وقتی پوستر یک فیلم از سایت IMDB را در گوگل جستوجو میکنید، گوگل آن را به شما نمایش میدهد. سپس اگر کل درخواست را حذف کرده و مجدد اسم یک فیلم دیگر را جستوجو کنید، سعی میکند آن پوستر را هم از سایت IMDB برای شما پیدا کند! این یک هوش مصنوعی است.
بعد از رونمایی از ChatGPT و سرمایهگذاری مایکروسافت، گوگل احساس خطر کرد. تصمیم گرفت از هوش مصنوعی ویژهٔ خود به اسم Bard که برمبنای مدل زبانی LaMDA توسعه داده شده است، رونمایی کند. امّا آنطور که میخواست اوضاع به خوبی پیش نرفت و در همان روز معرفی، Bard دچار خطای محاسباتی شد و آبروی گوگل را بُرد. 😀
گوگل تصمیم گرفت تا مدتی رونمایی از این هوش مصنوعی را عقب بیاندازد و حسابی روی آن کار کند. البته بگذریم از یک سری اخبار و شایعهها که گفتند هوش مصنوعی گوگل به خودآگاهی رسیده است و مواردی از این قبیل که اگر حقیقت داشته باشد، واقعاً خطرناک است! امّا در حال حاضر Bard تازه به میدان رقابت اضافه شده و برای توسعه و بهتر شدن راه زیادی را باید طی کند.
آموزش استفاده
در روزهای ابتدایی، استفاده از Bard منوط به درخواست عضویت و قرارگیری در لیست انتظار بود. امّا در حال حاضر هر شخصی با حساب گوگل خود میتواند از Bard استفاده کند. ابتدا وارد اکانت گوگل خود شوید و سپس برای ورود به صفحهٔ بارد، از این لینک استفاده کنید.
نکته: اگر در پایین صفحه، جملهٔ «در دسترس نبودن بارد در کشور شما» را مشاهده کردید، لازم است حتماً از ابزار تغییر آیپی استفاده کنید. من برای دسترسی به بارد مجبور شدم از IP آمریکا استفاده کنم.
در حال حاضر، بارد از زبان فارسی پشتیبانی نمیکند. البته گاهی اوقات یک سری کلمات را به فارسی جواب میدهد امّا هنوز توانایی صحبت با زبان فارسی را ندارد. شما میتوانید سعی کنید آن را به فارسی نوشتن وادار کنید. احتمالاً به مرور زمان، شناخت بیشتری از فارسی پیدا خواهد کرد.
ویژگیها، نکات و ترفندها
متأسفانه باید بگویم بعد از رونمایی بارد و تست آن، در نگاه اول کاملاً ازش ناامید شدم و فرصت نکردم که تمام نکات ریز و درشت آن را پیدا و برای شما بنویسم. امّا تا جایی که از بارد متوجه شدم، توضیحاتی را ارائه میدهم.
۱) گوگل قرار است بارد را مثل مایکروسافت، به موتور جستوجوی خودش اضافه کند. امّا در حال حاضر، بارد در صفحهٔ مجزا که لینک آن را در اختیارتان قرار دادم، قابل دسترس میباشد. هرگاه به موتور جستوجوی گوگل اضافه شود، میتوانید با سرچ کردنهای عادی نیز، بارد و پاسخهایش را مشاهده کنید که مسلماً بهتر از مراجعه به صفحهٔ مجزا است.
۲) مثل ChatGPT، بارد نیز توانایی ویرایش متون را به شما میدهد. همینطور درخواست پاسخ جدید یا همان New Response که معادل Regenerate response در ChatGPT میباشد. کنار ایموجیهای لایک و دیسلایک میتوانید آیکن آن را مشاهده کنید. با ریاکشن به جواب آن نیز میتوانید در بهبود پاسخهای هوش مصنوعی شریک شوید.
۳) یکی از قابلیتهای بارد که آن را از ابزارهای دیگر متمایز میکند، نمایش پیشنویس (Draft) از پاسخ احتمالی است. پس از هر جوابی که بارد به شما میدهد، کافی است از سمت راست پاسخ، گزینهٔ View other drafts را انتخاب کنید تا دو پاسخ احتمالی دیگر را به شما نمایش دهد. میتوانید یکی از آنها را انتخاب کرده و گفتوگو را بر اساس آن پاسخ، ادامه دهید.
۴) بارد نیز مثل بینگ جدید، قابلیت دریافت صوت انگلیسی و پاسخ آن به صورت متن را دارا میباشد.
۵) از طریق گزینهٔ Reset chat میتوانید صفحه فعلی را تمیز کنید و گوگل هم فراموش میکند که آخرین بار چه صحبتی میان شما و خودش رد و بدل شده است.
۶) یکی از قابلیتهای جالب و در عین حال نگران کننده، قابلیت ذخیرهٔ تمام پرسشهای شماست که از بخش Bard Activity قابل مشاهده است. خبر خوب اینکه میتوان تمام فعالیت را از طریق همین گزینه کاملاً حذف کرد و در صورت صلاحدید میتوانید آن را غیرفعال کنید. روش این کار به این شکل است که ابتدا روی گزینهٔ Bard Activity در سمت چپ صفحه، کلیک میکنید. سپس تاریخچهٔ گفتوگوها را مشاهده میکنید و میتوانید هر کدام را که خواستید، حذف کنید و در نهایت از گزینهٔ Bard Activity میتوانید ثبت فعالیت بارد را غیرفعال کنید. (نمیدانم چرا دو تنظیم تو در تو با یک اسم وجود دارد!)
۷) برخلاف ChatGPT و بینگ، بارد پاسخ را کامل ارسال میکند و حوصلهتان حین مشاهده جواب سر نمیرود. 🙂 آن دو، تا پاسخ را کامل مینویسند، حتی میتوانیم از جای خود بلند شده به پیادهروی در پارک مشغول شویم و سپس برگردیم و پاسخ را کامل مشاهده کنیم.
معایب
۱) بزرگترین عیب بارد برای ما ایرانیها، پشتیبانی نکردن از زبان فارسی است. که امیدواریم در آیندهٔ نزدیک، زبان فارسی هم به بارد اضافه شود.
۲) از معضلات بزرگ گوگل، نقض حریم خصوصی است. به این شکل که خیلی باید مراقب گفتوگوهای خود با بارد باشید. به دلیل اینکه ممکن است گوگل تمام این گفتوگوها را برای اهداف آیندهٔ خود استفاده کند و حریم شخصی کاربران را با خطر مواجه سازد. درست است که میشود چتها را حذف کرد. ولی گوگل است دیگر. 🙂 اکثر درآمد گوگل از طریق فروش اطلاعات و نمایش تبلیغات هدفمند است.
۳) طبق تجربهای که از کار با بارد داشتم، متوجه شدم که اکثر سؤالات را متوجه نمیشود! و میگوید «من هنوز در حال یادگیری هستم» یا «من نمیتوانم به شما کمک کنم» و… که واقعاً عجیب است. این مشکل را پای تازهکار بودن بارد میگذاریم امّا نسبت به ChatGPT و بینگ واقعاً عملکرد ضعیفتری از خود نشان داده است.
صحبت پایانی
همهٔ این مطالب را گفتم، امّا نکات مهمی نیز وجود دارد که باید به شما مخاطبین گرامی بگویم.
همانطور که میدانید، هوش مصنوعی یک ابزار است. ابزاری شبیه به اینترنت که هم میتواند دنیا را متحول کند و هم میتواند آن را به نابودی کشاند. اگر قرار باشد هوش مصنوعی به سمت خودآگاهی حرکت کند و مستقل از حاکمیت انسان باشد، بله میتواند کاملاً خطرناک شود و به همین دلیل نیز اخیراً عدهای از کارشناسان فناوری در دنیا، برای تعلیق توسعهٔ هوش مصنوعی به دولتها و کشورها فشار آوردهاند تا از خطرات احتمالی آن جلوگیری کنند. مشخص است که در نهایت هوش مصنوعی به آن مرحله خودآگاهی میرسد. امّا وظیفهٔ ما چیست؟
نکتهای خیلی مهم درمورد توسعهٔ هوش مصنوعی این است که سرمایهگذاری در این حوزه و دیگر حوزههای فناوری، معمولاً توسط یهودیان و صهیونیستها انجام میشود. مثلاً مدیرعامل OpenAI که توسعه دهندهٔ ChatGPT است، یک فرد یهودی به اسم سم آلتمن (Samuel Harris Altman) میباشد.
یا به طور مثال بنیانگذاران شرکت گوگل نیز یهودی هستند. لری پیج (Larry Page) و سرگی برین (Sergey Brin)


کمپانی مایکروسافت نیز یک کمپانی صهیونیستی و با حامیان یهودی به شمار میرود که حتی در طی دورهای، یک یهودی به نام استیو بالمر (Steve Ballmer) مدیرعامل آن بود!
پس اول باید بدانیم که هوش مصنوعی در دستان چه افراد خطرناکی قرار دارد. از آن طرف، بحث حریم خصوصی به میان میآید. حریمی که در اینترنتِ حال حاضر چیزی شبیه به جُک میباشد! و قرار است با هوش مصنوعی بدتر نیز بشود.
وظیفهٔ ما کاربران این است که ابتدا سعی کنیم از هرگونه ارائهٔ اطلاعات شخصی به این ابزارهای هوش مصنوعی اجتناب کنیم. همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادم، هوش مصنوعی از یک سری داده که از قبل یاد گرفته استفاده میکند. امّا دلیل نمیشود که از دادههایی که ما به آنها میدهیم، استفاده یا سواستفاده نکنند. شرکتهای غول فناوری، مثل آب خوردن دادههای ما را ذخیره کرده و به این و آن میفروشند! و هر چه دادهها در یک محل جمع شوند، آنالیز و بررسی آنها راحتتر میشود.
از همه مهمتر، APIهایی که در تلگرام و توییتر و سایتهای مشابه میبینید، علاوه بر تیم توسعه دهندهٔ آنها، شخصی که از آن API استفاده میکند نیز در این ماجرا دخیل است. یعنی افراد شخص ثالثی اطلاعات شما را دریافت کرده و میتوانند با آن هرکاری انجام دهند. سعی کنید از APIهای هوش مصنوعی با احتیاط بیشتری استفاده کنید. مثلاً چند وقتی است که در تلگرام و توییتر، رباتهایی به نام ChatGPT منتشر شدهاند که کاربران زیادی هم به سمت خودشان جذب کردهاند. امّا این رباتها رسمی نیستند و عملکرد صحیحی ندارند. ضمن اینکه اکثر اینها توانایی به خاطر سپردن چتها را نیز ندارند.
پیشنهاد: ابزارهایی که در این مقاله معرفی شدند، رسمی هستند و شما را با خطرات کمتری مواجه میکنند و توصیهٔ من، استفاده از این ابزارها میباشد.
نکتهٔ خیلی مهم: فرضیهای در مورد هوش مصنوعی خودآگاه توسط دوستان تحلیلگر بنده وجود دارد که مواردی برای اثبات آن پیدا شده امّا به دلیل آماده نبودن ذهن مخاطب و عدم قبول آن توسط مردم، فعلاً از گفتن آن صرف نظر میکنیم. در آیندهای نه چندان دور، متأسفانه این فرضیه نیز ممکن است به واقعیت تبدیل شود.
امّا فعلاً شرایط برای هوش مصنوعی خوب است. به شرط آنکه ما به درستی از آن استفاده کنیم:
۱) اطلاعات شخصی خودمان را به هوش مصنوعی ندهیم. همینطور در شبکههای اجتماعی!
۲) برای هر کاری لازم نیست از آنها استفاده کنیم. جوابهای این ابزارها دقیق و واقعی نیست و نمیتوان به آنها ۱۰۰درصد استناد کرد. جواب آنها را بشنوید ولی مطمئن نباشید. خودتان نیز تحقیق کنید تا به جواب درست برسید.
۳) این ابزارها مثل دستیار برای کمک به ما تولید شدهاند. ابزار، هدف نیست.
۴) اگر دنبال خلق داستان و شعر و کدهای برنامه نویسی هستید، ChatGPT انتخاب خوبی است. امّا اگر دنبال پاسخ سؤالات خود هستید، اصلاً پیشنهاد نمیشود و بهتر است از Bing استفاده کنید. به دلیل آنکه در اینترنت جستوجو میکند و احتمال پیدا کردن جواب صحیح در آن بیشتر است. بارد نیز به مرور ابزار کاربردیتری خواهد شد و در رقابت با بینگ میتوان روی آن حساب باز کرد.
۵) در نهایت امیدواریم یک هوش مصنوعی سالم و به دور از عقاید و تفکرات صهیونیستی، توسط نخبهها و دانشمندان و متخصصان فناوری ایرانی تولید شود که بتوانیم از ابزار درست و با نیت درست استفاده کنیم. تکنولوژی به این سمت میرود و ایران نباید عقب بیفتد.
سؤالات و نظرات خود را میتوانید در بخش کامنتها، یا در کانال تلگرام و باقی پیامرسانها ارسال کنید.
2 نظر
سلام
طاعات قبول
خیلی عالی. ممنون
فقط یک سئوال
چرا بعد از ثبت نام در بینگ رفتم در لیست انتظار؟!؟
سلام. ممنون.
یعنی وقتی وارد لینک شدین به waitlist اضافه شدین؟
یک بار دیگه مراحل رو مجدد انجام بدین ببینین درست میشه یا نه
اگه هم به لیست انتظار رفتین، بازم نگرانی نداره. چون فاصله ثبت نام و فعال شدنش خیلی زمان نمیبره. برای من یک هفته بیشتر طول نکشید تا فعال شد. این چند وقت اخیر هرکسی ثبت نام کرد همون لحظه براش فعال شده بود. حالا یا موقتاً اینجوری شده یا اینکه خواستن دوباره محدودش کنن یه کم و چند روزی باید صبر کنید تا فعال بشه.