preloader
لطفا صبرکنید...
منوی دسته بندی

راهنمای جامع انکودر ها و دانلود فیلم و سریال


شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بخواهید فیلم یا سریالی را دانلود کنید ولی از تعداد زیاد نسخه‌های آن‌ها گیج شوید. ممکن است نسخه‌ای را انتخاب کنید که حجم بیشتر ولی کیفیت کمتری از نسخه‌های دیگر داشته باشد و ترافیک اینترنت خود را هدر داده و فضای هارد کامپیوتر یا موبایل خود را نیز بیهوده اشغال کنید. این مقاله به شما کمک می‌کند تا کیفیت اصلی و در عین حال کم‌ حجم‌ترین نسخهٔ فیلم یا سریال را انتخاب کنید. با انواع کیفیت فیلم‌ها نیز آشنا می‌شوید و همچنین اطلاعات مناسبی از انکودر ها (Encoder) پیدا خواهید کرد.


تعاریف

ابتدا بهتر است در مورد مسائلی که در این مقاله قراره صحبت کنم، همین اول توضیحاتی را ارائه بدهم. این واژه‌ها و اصطلاحاتی که به کار می‌برم، به صورت مکرر در مقاله تکرار می‌شوند.

انکودر

انکودر به شخص یا گروهی می‌گویند که محتوای صوتی و تصویری را از دیسک‌های نوری یا از نسخه‌های دیجیتالی بیرون می‌کشند و بعد از تغییر در ساختار آن مثل بیت‌ریت، رزولوشن، حذف و اضافهٔ فایل های آن، حجم و… آن فایل را مجدداً توزیع و منتشر می‌کنند. به اصطلاح آن فیلم یا سریال را رمز (Encode) می‌کنند تا پخش کننده‌‌های مختلف آن را رمزگشایی (Decode) کنند. انکودرها این کار را با ابزارهای مخصوصی انجام می‌دهند و فعالیت‌ آن‌ها نیز به دلیل نقض قانون کپی رایت، در کشورهای مختلف کاملاً غیرقانونی است و در صورت شناسایی، دستگیر و محو خواهند شد 🙂

تورنت

تورنت (Torrent) یک شبکهٔ‌ Peer to Peer یا به اختصار (P2P) هست و به عنوان مرجع و مخزن اصلی فیلم، سریال، بازی،‌ موسیقی و… در دنیا به شمار می‌رود. تمام فیلم‌ و سریال‌هایی که از سایت‌های مختلف دانلود می‌کنید، ابتدا در شبکهٔ تورنت منتشر می‌شوند.

افراد مختلفی، فیلم یا سریال را روی هارد کامپیوتر خود نگهداری می‌کنند و از طریق تورنت، آن را در اختیار بقیهٔ مردم می‌گذارند. درمقابل، عده‌ای آن فیلم را مستقیم از کامپیوتر یا موبایل آن افراد دانلود می‌کنند و در حین دانلود، باز آن فیلم را برای بقیه آپلود می‌کنند تا دیگران هم با سرعت بالاتری بتوانند آن را دانلود کنند. به کسانی که این فایل‌ها را آپلود می‌کنند اصطلاحاً‌ Seeder می‌گویند و به کسانی که آن‌ها را دانلود می‌کنند، Leecher می‌گویند. هرچقدر تعداد سیدرها بیشتر باشد، سرعت دانلود برای لیچرها نیز بیشتر خواهد بود.

نکته ۱: فیلم و سریال‌هایی که به تازگی منتشر می‌شوند، تا مدتی، افراد خیلی زیادی آن را سید می‌کنند و سرعت دانلود آن‌ها از تورنت بسیار بالا هست. (به قولی تب و هیجان برای آن فیلم بالاست) ولی فایل‌هایی که برای چندین سال قبل هستند، ممکن است افراد کمی در آن لحظه در حال سید کردن آن باشند، بنابراین سرعت دانلود بالایی ندارند.

نکته ۲: همیشه تعداد افرادی که یک فایل را در تورنت دانلود می‌کنند، از افرادی که آن را آپلود می‌کنند بیشتر است. امّا به دلیل بالا بودن سرعت اینترنت افرادی که در حال آپلود آن فایل هستند، باز هم سرعت دانلود بالا هست. مگر اینکه تعداد لیچرها در حد غیرمنطقی‌ای بالاتر از تعداد سیدرها باشد که در این صورت سرعت آن افراد بین هزاران فرد دیگر تقسیم می‌شود و کمتر خواهد بود.

برای دانلود محتوای داخل تورنت، می‌توان از سایت‌های مختلفی استفاده کرد. امّا خیلی دقت کنید که نباید هر فیلم و سریالی را از هر سایت تورنتی که دیدید، دانلود کنید. چون ممکن است به بدافزار و ویروس آلوده شوید یا بدتر از آن، اطلاعات مهم و حتی حساب‌های بانکی‌تان را به دست هکرها بدهید! پس ابتدا دنبال سایت‌های معتبر تورنت باشید. مثل RARBG و 1337x‌ که در این مقاله به طور مفصل در موردشان صحبت خواهم کرد. برای یادگیری نحوهٔ دانلود از تورنت نیز می‌توانید از این آموزش استفاده کنید.

به‌روز رسانی ۲۷ فروردین ۱۴۰۳: یک سال پیش وب‌سایت تورنت RARBG به خاطر جنگ اوکراین با روسیه و کشته شدن برخی از اعضا و گردانندگان این سایت، منحل شد و در حال حاضر دیگر چنین تورنتی وجود ندارد. در این مقاله می‌توانید به تورنت‌های دیگر که به آن‌ها اشاره کردم توجه کنید. شاید در آینده وب‌سایت جایگزینی در حد RARBG شروع به کار کند که در همین مقاله و در به‌روز رسانی‌های بعدی معرفی خواهم کرد.

FTP

اف‌تی‌پی یک پروتکل شبکه برای انتقال فایل از یک سیستم به سیستم دیگر است. برخلاف تورنت، این شبکه از سرور و کلاینت تشکیل شده است. به این صورت که یک فرد فیلم یا سریال را روی سرور خود آپلود کرده و لینک آن را در شبکهٔ‌ FTP مخصوصی (Warez) در اختیار بقیه افراد قرار می‌دهد تا آن‌ افراد، فایل‌ها را دانلود کنند. این شبکهٔ غیرقانونی مخصوص نیز دقیقاً‌ مثل تورنت، مرجع اصلی فیلم و سریال و محتواهای دیگر است.

نکته: تورنت و FTP هر دو دارای سایت‌های عمومی و خصوصی هستند که به آن‌ها ترکر (Tracker) گفته می‌شود. آدرس ترکر‌های عمومی به راحتی در سطح اینترنت یافت می‌شوند، امّا برای ورود به ترکرهای خصوصی باید دعوت‌نامه داشت و قوانین سفت و سخت آن‌ها را پذیرفت!

RIP

زمانی که یک انکودر، از انکودر دیگری به عنوان سورس استفاده می‌کند، اصطلاحاً‌ آن را ریپ می‌کند. اگر یادتان باشد، در سال‌های دور و زمانی که اینترنت در ایران همه‌گیر نشده بود، کاربران CDهای موسیقی خوانندگان را خریداری می‌کردند و با نرم‌افزارهای مخصوصی در ویندوز، آهنگ‌ها را از حالت صوت دیجیتال به صورت MP3 یا WAV تبدیل می‌کردند و در اختیار دیگران قرار می‌دادند. دقیقاً‌ این‌کار به معنی RIP کردن است.


تاریخچهٔ کیفیت و انواع فیلم‌های منتشر شده

هر فیلم براساس اینکه در چه سالی و با چه امکاناتی‌ ساخته شده است، کیفیت متفاوتی دارد. امّا اگر از بحث ساخت فیلم‌ها و اکران آن‌ها در سینما بگذریم، نوبت به بخشِ انتشار فیلم‌ روی دیسک‌های نوری می‌رسد. ما می‌دانیم که بسیاری از تولیدکنندگان فیلم و سریال، پس از اکران یا پخش برنامه‌های خود، آثار تولید شده را روی DVD، CD و یا Blu-Ray منتشر می‌کنند. این دیسک‌های نوری طی سالیان اخیر توسط سونی و پاناسونیک اختراع و تولید شده‌اند.

CD (Compact Disc)

CD در سال ۱۹۸۲ اختراع شد. امّا تولید کنندگان فیلم و سریال دیگر کاری به CD ندارند و آن را منسوخ شده می‌دانند. البته به غیر از بخش‌هایی از آسیا که ممکن است هنوز فیلم‌هایشان را روی این دیسک‌ها منتشر کنند. CD ظرفیت خیلی کمی دارد که باعث می‌شود فیلم‌ها کیفیت بالایی نداشته باشند.

نوعی از CD که برای ذخیرهٔ فیلم استفاده می‌شود، VCD یا (Video CD) نام دارد و فرمت استفاده شده در این دیسک‌ها، DAT. یا MPG. از زیرمجموعهٔ گروه MPEG-1 می‌باشد. مطمئنم شما مخاطبین عزیز حداقل یک فیلم سینمایی روی CDهای قدیمی در خانه دارید. اگر آن را روی کامپیوتر یا لپ‌تاپ خود اجرا کنید، به احتمال زیاد با فرمت DAT. روبرو خواهید شد. البته اگر خط و خش‌های آن مانع از پخش فیلم نشوند. 😊

در ادامه می‌توانید کیفیت یک فیلم سینمایی در قالب CD را مشاهده کنید. ذکر این نکته ضروری است که بنده در حال حاضر دیسک CD اورجینال از یک فیلم سینمایی را ندارم که از آن به صورت مستقیم اسکرین‌شات گرفته و در مقاله قرار دهم. بنابراین یک فیلم با کیفیت بالا را به قالب VCD تبدیل کردم.

فیلم The One با بازی جت‌لی / اکران شده در سال ۲۰۰۱

مشخصات استاندارد VCD به شرح زیر می‌باشد:

 استاندارد کلی در حالت PALبرای فیلم انتخاب شده
فرمت تصویرMPEG-1MPEG-2
رزولوشن تصویر ۳۵۲ در ۲۸۸ پیکسل۳۵۲ در ۲۸۲ پیکسل
بیت‌ریت تصویرحداکثر ۱۱۵۰ کیلوبیت (۱ مگابیت) بر ثانیه۱۱۵۰ کیلوبیت (۱ مگابیت) بر ثانیه (حداکثر) (متغیر)
نسبت تصویر۴ به ۳ (4:3)۴ به ۳ (4:3)
فریم‌ریت تصویر۲۵ فریم بر ثانیه۲۵ فریم بر ثانیه
عمق رنگ تصویر۸ بیت۸ بیت
قالب فشردگی صداMPEG-1 Layer II (MP2)MPEG-1 Layer II (MP2)
فرکانس اصلی صدا۱۰۰,۴۴ هرتز۱۰۰,۴۴ هرتز
خروجی صداStereo و صدای دالبی (Dolby)Stereo
بیت‌ریت صدا۲۲۴ کیلوبیت بر ثانیه (ثابت)۲۲۴ کیلوبیت بر ثانیه (ثابت)
کانال صدا۲ کانال۲ کانال

نکته: فیلم‌هایی که در ایران روی CD رایت و فروخته‌ می‌شوند (چه با اسم اورجینال و چه با اسم کپی) در حقیقت نسخهٔ RIP شده از یک فیلم سینمایی محسوب می‌شوند که شرکت‌های ایرانیِ توزیع و پخش فیلم‌های سینمایی، آن‌ها را (با دوبله فارسی و سانسور شده) منتشر می‌کنند. به عبارتی فیلم‌هایی که ما در گذشته تماشا می‌کردیم، کیفیت نسخهٔ اصلی، حتی با مشخصات VCD را هم نداشتند.

DVD (Digital Video Disc)

اختراع DVD به سال ۱۹۹۶ برمی‌گردد (۱۴ سال پس از اختراع CD) و همان‌طور که از اسم کاملش پیداست، برای ذخیره‌سازی فیلم‌های دیجیتالی استفاده می‌شود. نکتهٔ جالب این است که هنوز هم توسط کمپانی‌های تولیدکننده فیلم و سریال استفاده می‌شود. DVD ظرفیتی 7 برابر CD دارد، بنابراین می‌توان از آن برای انتشار فیلم‌های با کیفیت بالاتر استفاده کرد.

دلیل اینکه هنوز از DVD برای انتشار فیلم‌ها استفاده می‌شود این است که بسیاری از مردمِ جهان، پخش‌کننده Blu-Ray ندارند و کمپانی‌های فیلم‌سازی و ناشران باید برای سود بیشتر، کماکان به انتشار نسخهٔ DVD از فیلم‌هایشان ادامه دهند. همان‌طور که در بخش مربوط به CD توضیح دادم، ملاک ما برای کیفیت فیلم‌ها در این مقاله، انتشار نسخهٔ اصلی توسط کمپانی سازنده‌ است، نه رایت یک فیلم روی دیسک توسط مردم. به طور مثال، بین کیفیت یک فیلم که تولیدکننده یا ناشر روی DVD منتشر کرده، با کیفیت یک فیلم که من و شما روی DVD رایت می‌کنیم تفاوت زیادی وجود دارد. چون نسخه‌ای که به صورت رسمی روی DVD منتشر می‌شود، از بالاترین کیفیت نسخهٔ موجود آن فیلم استفاده شده است. امّا نسخه‌ای که به دست ما می‌رسد، نسخهٔ اصلی نیست. بنابراین با رایت آن روی DVD، کیفیت کمتری را شاهد هستیم.

نوعی از DVD که برای ذخیره فیلم یا سریال استفاده می‌شود، DVD-Video نام دارد و فرمت استفاده شده برای فیلم در این دیسک‌ها، VOB. از زیرمجموعهٔ گروه MPEG-2 می‌باشد. اگر یک دیسک DVD که حاوی یک فیلم سینمایی است را روی کامپیوتر اجرا کنید، دو پوشه به اسم VIDEO_TS و AUDIO_TS را مشاهده می‌کنید. اصولاً فیلم‌هایی که روی این دیسک‌ها منتشر می‌شوند، دارای صفحهٔ Menu هستند که بعد از پخش روی DVD Player یا کامپیوتر، می‌توان به جاهای مختلف دیسک از طریق یک منوی شخصی‌سازی شدهٔ باحال دسترسی داشت. به طور مثال با اجرای دیسک روی پخش‌کنندهٔ DVD خانگی و از طریق ریموت کنترل آن، می‌توان داخل منوی آن به جست‌وجو پرداخت و بخش‌های مختلف دیسک مثل بخش صحنه‌های حذف شده یا تریلر را مشاهده کرد. برای اجرا روی کامپیوتر نیز کافی است پوشه VIDEO_TS را داخل یک Player مثل VLC کشاند و فیلم را با منوی آن مشاهده کرد.

امّا اگر بخواهید بدون استفاده از منو، بخش‌های مختلف یک فیلم را پخش کنید، باید فایل‌های VOB. داخل پوشه VIDEO_TS را با پلیر خود پخش کنید.

نکته: برای هر فیلم چندین فایل VOB. وجود دارد و دلیل اینکه گفتم برای پخش فیلم در کامپیوتر، آن پوشه را داخل پلیر خود باز کنید همین است. در غیر این صورت مجبورید بخش‌های مختلف فیلم را جداگانه پخش کنید که کار منطقی‌ای نیست!

در ادامه می‌توانید کیفیت یک فیلم سینمایی در قالب DVD را مشاهده کنید.

فیلم Harry Potter and the Goblet of Fire / اکران شده در سال ۲۰۰۴

مشخصات استاندارد DVD-Video به شرح زیر می‌باشد:

 استاندارد کلی برای فرکانس ۶۰ هرتزبرای فیلم انتخاب شده
فرمت تصویرH.262 / MPEG-2 Part 2H.262 / MPEG-2 Part 2
رزولوشن تصویر۷۲۰ در ۴۸۰ پیکسل (480p)۷۲۰ در ۴۸۰ پیکسل (480p)
بیت‌ریت تصویرحداکثر ۹.۸ مگابیت بر ثانیه۳.۶ مگابیت بر ثانیه (متغیر)
نسبت تصویر۱۶ به ۹ (16:9)۱۶ به ۹ (16:9)
فریم‌ریت تصویر ۲۹.۹۷ فریم بر ثانیه ۲۹.۹۷ فریم بر ثانیه
عمق رنگ تصویر۸ بیت۸ بیت
قالب فشردگی صداMPEG-1 Layer II (MP2)
AC-3 (Dolby Digital)
PCM
AC-3 (Dolby Digital)
فرکانس اصلی صدا۴۸هزار هرتز۴۸هزار هرتز
خروجی صداStereo و صدای دالبی (Dolby)Stereo و صدای دالبی (Dolby)
بیت‌ریت صدا۲۲۴ کیلوبیت بر ثانیه (ثابت)۲۲۴ کیلوبیت بر ثانیه (ثابت)
کانال صداتا ۶ کانال برای AC-3 / تا ۷ کانال برای DTS
تا ۸ کانال برای MP2 / تا ۶ کانال برای PCM
۶ کانال

همان‌طور که در اسکرین‌شات از فیلم هری پاتر مشاهده کردید، فیلم‌هایی که با نسبت تصویر متفاوتی (عریض‌تر) فیلمبرداری می‌شوند، برای اینکه با استاندارد DVD-Video هماهنگ باشند، نوار سیاهی به اسم Black Bar را در بالا و پایین تصویر قرار می‌دهند که کماکان رزولوشن تصویر 480p و نسبت تصویر آن 16:9 باقی بماند.

نکته: محتوای صوتی و تصویری که روی دیسک‌های نوری منتشر می‌شوند،‌ اصولاً مختص به پخش روی پخش‌کننده‌های این دیسک‌هاست. بنابراین با چنین فرمت‌های عجیبی مثل DAT. یا VOB. روبرو هستیم. اگر شخصی (انکودری) بخواهد از روی این دیسک‌ها فیلم را منتشر کند، اجزای فیلم را استخراج کرده و به یک فایل MKV. یا AVI. و امثالهم تبدیل می‌کند. یا اگر نیاز به کاهش حجم و تغییر ماهیت اجزای فیلم باشد، آن را RIP می‌کند. در این شرایط در اسم فایل اصطلاح DVDRip درج می‌شود. این نسخه‌ها نیز ابتدا در تورنت منتشر می‌شوند. امّا از آنجایی که حجم این نسخه‌ها از حجم DVD (به عبارتی ۴.۷ گیگ) خیلی کم‌تر است، بنابراین DVDRip نمی‌تواند به شما کیفیت اصلی یک فیلم را بدهد. کیفیت اصلی یک فیلم DVD، در حقیقت همان نسخهٔ دیسک اورجینال با پسوند VOB. می‌باشد.

WEB-DL

قبل از ورود به مبحث بلوری، بهتره در مورد WEB-DL صحبت کنم. از زمانی که شبکه‌های استریمی مثل نت‌فلیکس، دیزنی‌پلاس، اپل تی‌وی پلاس، HBO MAX یا Prime Video و… روی کار آمدند، فیلم و سریال‌ها در کنار انتشار روی دیسک‌ها، روی بستر اینترنت هم منتشر می‌شوند. که به نسخهٔ دیجیتالی معروف هستند. مثلاً‌ یک فیلم امروز اکران می‌شود، یک یا دو ماه بعد در پلتفرم‌های استریمی منتشر می‌شود و چندماه بعد نیز بر روی دیسک‌های بلوری، DVD و… منتشر می‌شود. تاریخ انتشار این نسخه‌های دیجیتالی را می‌‌توانید با جست‌و‌جو در اینترنت پیدا کنید. تا قبل از انتشار دیسک بلوری، ما اغلب شاهد انتشار نسخه‌های دیجیتالی آن فیلم یا سریال هستیم. (مگر در مواقعی که دیسک بلوری زودتر لو می‌رود و در تورنت منتشر می‌شود).

مشاهده کردن این فیلم‌ها منوط به خریدن اشتراک از پلتفرم‌های استریم هست، بنابراین بعضی افراد این فیلم و سریال‌ها را از آن پلتفرم دانلود کرده و به صورت رایگان در تورنت منتشر می‌کنند. که به آن نسخه‌ها اصطلاحاً WEB یا WEB-DL می‌گوییم. ذکر این نکته ضروری می‌باشد که همیشه سریال‌ها به صورت WEB-DL منتشر می‌شوند! گهگاهی هم ممکن است دیسک بلوری آن‌ها را در ماه‌ها یا سال‌های بعد منتشر کنند.

کیفیت یک اپیزود از فصل سوم سریال مندلورین که از شبکهٔ استریمی دیزنی پلاس منتشر شده است:

سریال The Mandalorian فصل سوم قسمت اول | پخش شده در سال ۲۰۲۳

مشخصات استاندارد محتوای دیجیتالی WEB به شرح زیر می‌باشد:

 استاندارد کلیبرای سریال انتخاب شده
فرمت تصویرH.264 AVC / MPEG-4 Part 10 برای نسخه 1080p
H.265 HEVC / MPEG-H Part 2 برای نسخه 2160p (4K)
H.264 AVC نسخه
رزولوشن تصویر۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل (1080p) با حداکثر ۶۰ فیلد بر ثانیه
۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ پیکسل (2160p) با حداکثر ۶۰ فریم بر ثانیه
۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل (1080p)
با ۲۴ فریم بر ثانیه
بیت‌ریت تصویرحداکثر ۱۰ مگابیت بر ثانیه برای نسخه‌های 1080p
حداکثر ۲۹ مگابیت بر ثانیه برای نسخه‌های 2160p (4K)

بیت‌ریت هر شبکهٔ‌ استریمی با دیگری متفاوت هست.
بالاترین بیت‌ریت متعلق به شبکه +Apple TV می‌باشد.
۶ مگابیت بر ثانیه
برای شبکه دیزنی پلاس
نسبت تصویر۱۶ به ۹ (16:9)۱۶ به ۹ (16:9)
عمق رنگ تصویر۸ بیت برای نسخه 1080p
۱۰ بیت برای نسخه 2160p
۸ بیت
قالب فشردگی صداAC-3 (Dolby Digital)
EAC-3 (Dolby Digital Plus)
E-AC-3 JOC (Dolby Digital Plus with Dolby Atmos)
E-AC-3 JOC
فرکانس اصلی صدا۴۸هزار هرتز۴۸هزار هرتز
بیت‌ریت صداحداکثر ۶۴۰ کیلوبیت بر ثانیه برای AC3
حداکثر ۶ مگابیت بر ثانیه برای E-AC3
حداکثر ۱۸ مگابیت بر ثانیه برای E-AC3 JOC
۷۶۸ کیلوبیت بر ثانیه
برای E-AC-3 JOC
کانال صداتا ۸ کانال (۷.۱) برای E-AC3 و E-AC3 JOC
تا ۶ کانال (۵.۱) برای Dolby Digital و DTS
۶ (۵.۱) کانال برای E-AC3 JOC
حجم اپیزود: ۱.۶۶ گیگابایت

Blu-Ray Disc

بلوری در سال ۲۰۰۶ توسط سونی اختراع شد و هدفش این بود که کاری کند تا دیسک‌های نوری قبل از خود، به تاریخ بپیوندند! دیسک‌های بلوری با ظرفیت‌های خیلی بالا (از ۳۰ گیگ تا ۱۲۸ گیگ) موجب شدند تا به سرعت توسط ناشران فیلم‌های سینمایی مورد استفاده قرار گیرند و فیلم‌های با کیفیت بیشتری را به فروش برسانند. تا حدی که بسیاری از فیلم‌های سینمایی که قبل از ۲۰۰۶ ساخته و اکران شده بودند، مجدداً روی دیسک‌های بلوری منتشر شدند.

دیسک‌های بلوری معمولاً در دو نسخه منتشر می‌شوند:

۱) دیسک‌های یک لایه و دو لایه با ترتیب حجم ۳۰ و ۵۰ گیگ که معمولاً فیلم‌های با رزولوشن 1080p روی آن‌ها قرار می‌گیرند.

۲) دیسک‌های سه لایه و چهار لایه با ترتیب حجم ۱۰۰ و ۱۲۸ گیگ که معمولاً فیلم‌های با رزولوشن 2160p (4K) روی آن‌ها قرار می‌گیرند.

الآن مطمئن هستم برای شما این سؤال به‌وجود آمده که اگر دیسک‌های بلوری چنین ظرفیت‌های بالایی دارند، پس این فیلم هایی که ما به اسم بلوری 1080p یا 4K با حجم ۲ گیگ یا ۴ گیگ و … از اینترنت دانلود می‌کنیم، چی هستند؟! پاسخ این سؤال دقیقاً به مبحث RIP برمی‌گردد.

برای بهتر متوجه شدن این مسئله، لازمه که براتون صغری کبری بچینم. راه دیگه‌ای ندارد 😀

تصویری که می‌بینید، اسکرین شات از یک فیلم بلوری با رزولوشن 1080p و با کیفیتی معادل دیسک بلوری است:

فیلم Spider-Man Far From Home / اکران شده در سال ۲۰۱۹

مشخصات استاندارد Blu-Ray Disc Movie (BDMV) به شرح زیر می‌باشد:

 استاندارد کلیبرای فیلم انتخاب شده
فرمت تصویرH.264 AVC / MPEG-4 Part 10 برای نسخه 1080p
H.265 HEVC / MPEG-H Part 2 برای نسخه 2160p (4K)
H.265 / MPEG-H Part 2
رزولوشن تصویر۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل (1080p) با حداکثر ۶۰ فیلد بر ثانیه
۳۸۴۰ در ۲۱۶۰ پیکسل (2160p) با حداکثر ۶۰ فریم بر ثانیه
۱۹۲۰ در ۸۰۴ پیکسل (1080p)
با ۲۳.۹۷ فریم بر ثانیه
بیت‌ریت تصویرحداکثر ۵۴ مگابیت بر ثانیه برای نسخهٔ 1080p
حداکثر ۱۴۴ مگابیت بر ثانیه برای نسخهٔ‌ 2160p
۵.۲ مگابیت بر ثانیه (فشرده)
نسبت تصویر۱۶ به ۹ (16:9)۱۶ به ۹ (16:9)
عمق رنگ تصویر۸ یا ۱۰ بیت برای نسخه 1080p
۱۰ بیت برای نسخه 2160p
۱۰ بیت
قالب فشردگی صداDTS
DTS-HD Master Audio (DTS-HD MA)
AC-3 (Dolby Digital)
Enhanced AC-3 (Dolby Digital Plus)
Dolby True HD
PCM
AAC LC
فرکانس اصلی صدا۴۸هزار هرتز۴۸هزار هرتز
بیت‌ریت صدا۲۷.۶ مگابیت بر ثانیه برای LPCM (بدون فشرده سازی)
۲۴.۵ مگابیت بر ثانیه برای DTS-HD MA
۱۸.۶۴ مگابیت بر ثانیه برای Dolby True HD
۴.۷ مگابیت بر ثانیه برای Dolby Digital Plus
۱.۵ مگابیت بر ثانیه برای DTS
۶۴۰ کیلوبیت بر ثانیه برای Dolby Digital
۶۰۵ کیلوبیت بر ثانیه
برای AAC LC
کانال صداتا ۸ کانال برای DTS-HD MA و Dolby True HD و LPCM
تا ۸ کانال (۷.۱) برای Dolby Digital Plus
تا ۶ کانال (۵.۱) برای Dolby Digital و DTS
۸ (۷.۱) کانال برای AAC
حجم فیلم: ۵.۳۴ گیگابایت

فیلم‌های بلوری نیز مثل DVD از نسبت تصویر 16:9 و Black Bar استفاده می‌کنند. اینکه شما بعد از دانلود فیلم و سریال، آن نوار سیاه را نمی‌بینید به دلیل Crop کردن فیلم حین انکود توسط انکودرها است.

نکته: فیلم‌هایی که روی دیسک‌های بلوری 4K منتشر می‌شوند، همیشه کدک آن‌ها H265 HEVC می‌باشد. یعنی با فشردگی زیاد اینقدر حجم بالایی دارند‍! (مثلاً‌ ۱۰۰ گیگ!) اگر فشرده نمی‌شدند خیلی بیشتر از این‌ها حجم داشتند و حتی قابلیت رایت روی دیسک بلوری هم برایشان وجود نداشت.

اینکه مردم بیشتر به فیلم‌های غیرفشرده با کدک H264 علاقه دارند این هست که پخش کننده مناسبی که بتوان کدک H265 را پخش کرد، ندارند. که البته با پیشرفت تکنولوژی و همه‌گیر شدن این کدک، به مرور همه خانواده‌ها می‌توانند از این کدک در خانه یا روی موبایل‌ و لپ‌تاپ‌شان استفاده کنند. برای پخش کردن این کدک نیاز به پردازش زیادی هست و مثلاً تلویزیون‌های غیر 4K نمی‌توانند این کدک را اجرا کنند. یا برخی کامپیوتر و لپ‌تاپ‌های قدیمی. امّا موبایل‌های امروزی توانایی پخش این کدک را دارند. یا تلویزیون‌های 4K که مختص پخش این کدک هستند. در سال‌های اخیر گیرنده‌‌های دیجیتال هم با قابلیت پشتیبانی از این کدک روانه بازار شده‌اند که مسلماً خرید آن‌ها ارزان‌تر از خرید یک تلویزیون 4K هست!

مزایا و معایب کدک H264:

مزایا: قابلیت پخش بر روی همهٔ‌ دستگاه‌ها حتی تلویزیون‌های غیرهوشمند و کامپیوترهای قدیمی.

معایب: حجم بالا و غیرمعقول در انکودرهای باکیفیت

مزایا و معایب کدک H265:

مزایا: کیفیت مشابه H264 (و بعضاً‌ بهتر) با کاهش ۵۰ درصدی حجم.

معایب: پخش نشدن این کدک روی برخی دستگاه‌ها به دلیل نیاز به پردازش زیاد برای خارج کردن فیلم از حالت فشردگی.


شروع داستان

داستان از این قرار هست که کمپانی‌های سازنده فیلم و سریال، بعد از اکران، محصولات‌شان را به شرکت‌های پخش و توزیع دیسک‌های بلوری می‌دهند تا در تاریخ مشخصی در کل جهان یا در برخی کشورها توزیع کنند. که البته گاهی اوقات این دیسک‌ها‌ قبل از تاریخ انتشار، توسط برخی افراد لو می‌روند و خیلی زودتر در اینترنت پخش می‌شوند و خب جلوی آن را هم نمی‌توان گرفت و به همین ترتیب ما خیلی زود به آن فیلم دسترسی پیدا می‌کنیم. 🙂

دیسک‌های بلوری به دلیل حجم بالایی که دارند، برای همهٔ‌ اقشار جامعه مناسب نیستند. به دلیل هزینهٔ بالای این دیسک‌ها و نبود دستگاه پخش کننده بلوری بین مردم، استقبال از دیسک‌های DVD بیشتر است. آمّا… (این آمّاش مهم هست) 😀

انکودرها این دیسک‌های بلوری را به هر طریقی که بتوانند، به‌دست میاورند و محتوای داخلش را در اینترنت منتشر می‌کنند. قبل از اینکه وارد بحث انکودینگ (یعنی کاری که این افراد بعد از دریافت نسخه اصلی دیسک بلوری انجام می‌دهند) بشویم، بهتره در مورد محتوای یک دیسک بلوری که حاوی فیلم یا سریال هست، توضیح بدهم. داخل دیسک‌های بلوری محتویات زیادی هست که معمولاً حجم زیادی را هم در بر می‌گیرند. به عبارتی حجم یک دیسک بلوری صرفاً‌ شامل فیلم نیست. مثلاً‌ یک فیلم سینمایی بلوری با حجم ۵۰ گیگ که در تورنت یافت می‌شود، به معنی وجود یک فیلم سینمایی ۵۰گیگابایتی نیست!

دیسک‌های بلوری همیشه چند محتوای ثابت دارند. یک فیلم، یک صدای اصلی برای فیلم، چندصدای اصلی با کیفیت‌های مختلف و حتی چندصدای فرعی (دوبله) برای آن فیلم. مثلاً فایل‌های صوتی زبان‌های چینی، آلمانی، فرانسوی و… فایل‌های دیگری مثل زیرنویس‌ها که به زبان‌های مختلف یافت می‌شوند، پشت صحنه‌‌ها، صداهای مربوط به توضیحات کارگردانان و … پس ببینید، یک دیسک بلوری فایل‌های مختلفی دارد که معمولاً ما آن‌ها را نمی‌بینیم یا دانلود نمی‌کنیم!

وقتی یک دیسک بلوری خریداری می‌کنید یا آن را از اینترنت دانلود می‌کنید، فایل‌های زیادی داخل دیسک مشاهده می‌کنید. خیلی زیاد!! مثلاً ۱۰۰۰ فایل (کم‌تر/بیش‌تر) که فرمت آن‌ها MPLS. می‌باشد. به طور مثال مشخصات داخل یک دیسک بلوری 1080p برای فیلم Avengers Endgame 2019 با حجم ۴۲ گیگ به شرح زیر است:

همان‌طور که می‌بینید، این فیلم در دیسک، ۱ فایل تصویری، ۵ فایل صوتی و ۸ فایل زیرنویس دارد. آن جدولی که بالاتر در مورد دیسک بلوری گذاشته بودم، حالا کاربردی به نظر میاد. نه؟ 🙂 به طور مثال بیت‌ریت فیلم و صدا، فریم‌ریت و نوع صدا و تعداد کانال و… را متوجه می‌شوید.

از نوع فایل تصویری یعنی MPEG-4 AVC Video متوجه می‌شویم که دیسک 1080p می‌باشد. (اگر HEVC بود یعنی دیسک 2160p هست) و صدای اصلی فیلم هم از نوع DTS-HD با ۸ کانال و بیت‌ریت ۵مگابیتی هست.

نکته ۱: منظور از ۷.۱ کانال یعنی تعداد اسپیکرهای فراگیری (Surround) که در اتاق وجود دارد. به طور مثال وقتی می‌گوییم صدای ۷.۱ یعنی سه اسپیکر در جلوی شخصی که فیلم می‌بیند، دو اسپیکر در پشت سر او، دو اسپیکر در طرفین و آن عدد ۱ در اعشار نیز به معنی یک اسپیکر ساب‌ووفر است. برای همین آن ۱ را به تعداد کانال اصلی اضافه می‌کنند. ۵.۱ یعنی ۶ کانال و ۷.۱ نیز یعنی ۸ کانال.

نکته ۲: بیت‌ریت فایل صوتی هرچقدر بیشتر باشد، یعنی کیفیت و جزئیات صداها بالاتر است. البته این را هم در نظر داشته باشید که درصد کمی از افراد برای دیدن یک فیلم، اسپیکر ۶ یا ۸ کاناله خریداری می‌کنند! معمولاً اکثر مردم روی دستگاه‌هایشان اسپیکر ۲ کاناله (Stereo) دارند که تمام این صداها در ۲ کانال ترکیب شده و پخش می‌شوند.

صداهای بعدی معمولاً با حجم و بیت‌ریت کم‌تر داخل دیسک قرار می‌گیرند امّا حتی همین مقدار کم نیز به دلیل زمان بالای فیلم، حجم زیادی را در برمی‌گیرند. مثلاً ممکن است ۱۰ گیگابایت از دیسک بلوری فقط شامل همین صداها باشد! داخل این صداهای اضافه،‌ چند صدا مختص به صحبت‌های کارگردان هست. یعنی زمانی که آن صدا را برای پخش انتخاب می‌کنید، می‌بینید کارگردان نشسته (یا شایدم ایستاده) و در مورد سکانس‌های فیلم توضیحاتی را ارائه می‌دهد. معمولاً این صداها ۲ کاناله هستند. یعنی لزومی ندارد که بیشتر باشند! تا اینجا از تصویر بالا می‌توانید متوجه شوید که حجم صداهای فرعی دیسک، خیلی کمتر از حجم صدای اصلی است. یک سری هم فایل زیرنویس به زبان‌های مختلف وجود دارد که نکته خاصی برای گفتن ندارند.

بذارید به شما تقلب برسونم: با محاسبهٔ تخمینی، می‌توان گفت یک فیلم ۲ ساعته، به ازای هر ۱ مگابیت بیت‌ریت،‌ به طور میانگین ۱ گیگابایت حجم دارد. در مثال فیلم بالا، انتقام‌جویان ۲۰۱۹ تقریباً ۳ ساعت هست و ۲۳مگابیت بیت‌ریت آن یعنی ۳۴ گیگابایت از حجم این دیسک بلوری فقط فایل تصویری آن هست! همچنین بیت‌ریت ۵ مگابیتی صدای این فیلم هم نمایانگر تقریباً ۷.۵ گیگابایتی بودن صدای اصلی فیلم هست!

خب حالا دوتا مسئله وجود دارد:

۱) این حجم بالا برای یک فیلم معقول نیست! حتی اگر بخواهیم فایل‌های متفرقه مثل پشت صحنه و… را فاکتور بگیریم. اگه دقت کنید، در تصویر بالا صرفاً‌ اطلاعات فیلم را به نمایش گذاشتند و فایل‌های اضافی فیلم در این لیست نیستند!

۲) پخش کردن این مدل دیسک‌ها دردسرهای خیلی زیادی دارد.

پس راه چاره چیست؟

دقیقاً اینجاست که مبحث انکودینگ و RIP کردن اهمیت پیدا می‌کند.

حین دانلود فیلم‌ و سریال اگر دقت کرده باشید، همیشه انتهای اسم آن فایل، یک خط تیره و سپس یک اسم وجود دارد. آن اسم بعد از خط تیره، در حقیقت همان انکودر هست. به طور مثال:

Avengers Endgame 2019 1080p BluRay x265 10bit AAC7.1-Tigole

آخرین کلمه یعنی Tigole نام انکودر هست.

اول بیایید نحوه نام گذاری یک فیلم را ببینیم:

۱) ابتدا نام فیلم.

۲) سال اکران فیلم.

۳) رزولوشن و توضیحات فیلم. مثلاً اینکه 1080p هست یا اینکه از نسخه 4K ریمستر شده (RM4K) یا نسخهٔ طولانی‌تر (Extended) هست یا نسخه کارگردان (Director_Cut) و…

۴) BluRay یا BRRip بودن آن.

۵) نوع کدک تصویری فیلم به عبارتی x264 یا x265.

۶) عمق رنگ فیلم که برای کدک x264 «هشت بیت» و برای کدک x265 «ده بیت» هست.

۷) کدک صوتی و تعداد کانال صدا که در اینجا AAC از نوع ۸ کاناله می‌باشد.

۸) و در نهایت نام انکودر.

نکته ۱:‌ به فیلم‌هایی که از روی انکودهای BluRay مجدد انکود می‌شوند، BRRip می‌گویند و معمولاً کیفیت و حجم پایینی دارند.

نکته ۲: برای نام گذاری فیلم و سریال‌هایی که به صورت WEB-DL (نسخهٔ دیجیتالی) منتشر می‌شوند، به جای BluRay از واژهٔ WEB-DL یا WEB استفاده می‌کنند و معمولاً اسم شبکهٔ منتشر کننده نیز قبل از این واژه به کار می‌رود. به طور مثال:

Moon Knight Season 1 2022 1080p DSNP WEB-DL x265 10bit DDP5.1-Silence

همان‌طور که می‌بینید، اسم فایل مشخص می‌کند که سریال Moon Knight از شبکهٔ‌ استریمی DSNP (مخفف Disney Plus) منتشر شده است.


انتخاب بهترین انکود برای دانلود فیلم یا سریال

حال نوبت به معرفی انکودرها می‌رسد. با من همراه باشید. این لیست به ترتیب از حجم/کیفیت بالا شروع می‌شود و تا حجم/کیفیت پایین خاتمه پیدا می‌کند. یک نکته همین اول در مبحث انکود از بلوری باید بگویم. شاید برای شما سؤال شده باشه که توی مقاله چرا BluRay را این شکلی و با ترکیب حروف کوچک و بزرگ می‌نویسم! دلیلش این هست که این واژه را به اشکال مختلف می‌نویسند و هر کدام هم معنی خاص خودش را دارد. زمانی که اولین انکود از دیسک بلوری انجام می‌شود، به آن BluRay می‌گویند. این انکود فاقد RIP شدن (به معنای تغییر زیاد و کاهش حجم) می‌باشد.

Blu-Ray Disc | با کدک‌های x264/x265

خب همان‌طور که در این مقاله خواندید، بهترین کیفیت فیلم یا سریال در حال حاضر در دیسک‌های بلوری وجود دارد. دیسک‌های بلوری 1080p یا 2160p که براساس نوع پخش کنندهٔ بلوری شما باید انتخاب شود. این دیسک‌ها بسیار حجیم هستند و برای پخش کردن آن‌ها هم حتماً نیاز به پخش کننده بلوری دارید. درست است که می‌توان این دیسک‌ها را از تورنت دانلود کرد و روی کامپیوتر پخش کرد ولی آیا واقعاً ارزشش را دارد؟ پس مقالهٔ من قرار است به چه دردی بخورد؟ 🙂 در این مقاله سعی میکنم انکودرهایی را معرفی کنم که در عین کم‌حجم‌بودن، اصلی‌ترین کیفیت آن فیلم را داشته باشند.

نتیجهٔ نهایی: برای دانلود دیسک‌های بلوری می‌توانید از سایت تورنت مشهور RARBG (لینک حذف شده) استفاده کنید. کافیست بعد از جست‌و‌جوی فیلم یا سریال مورد نظر، ترتیب لیست را بر اساس حجم انتخاب کنید و آن فیلم‌هایی که بیشترین حجم و لوگوی آبی رنگ بلوری را در سمت چپ خود دارند را به دلخواه (1080p x264 یا 2160p x265) انتخاب کرده و دانلود کنید. (دانلود این نسخه‌ها پیشنهاد نمی‌شود)


انکودهای Remux (ریماکس) | با کدک‌های x264/x265

بعد از اینکه دیسک بلوری یک فیلم منتشر شد (یا لو رفت!)، برخی انکودرها محتویات اصلی دیسک یعنی فایل تصویری،‌ صوتی و زیرنویس را برداشته امّا بدون اینکه تغییری در بیت‌ریت آن اعمال کنند، مجدداً منتشر می‌کنند. شاید بپرسید خب این چه کاری هست؟ دلیلش این هست که با این روش فایل‌های اضافی مثلاً صوت‌ زبان‌های دیگر یا زیرنویس‌های اضافی (که از نظر آن انکودر اضافی هست) حذف یا به آن‌ها اضافه می‌شود! و اینکه هزاران فایل با پسوند MPLS. در دیسک بلوری وجود دارند، امّا خروجی یک فیلم ریماکس تنها یک فایل mkv. هست.

فرمت MKV (Matroska Video) یک فرمت مخصوص برای قراردادن فایل تصویری، صوتی، زیرنویس، پوستر و … در کنار هم هست. با این فرمت می‌توانید حین پخش یک فیلم، اجزای آن را تغییر دهید. مثلاً زبان را فارسی کنید یا زیرنویس را انگلیسی کنید و… مزیت این فرمت این هست که برای چسباندن این فایل‌ها به یکدیگر، کاهش کیفیتی رخ نمی‌دهد.

ابزار این کار هم Mkvtoolnix هست که می‌توانید از اینترنت آن را دانلود و بر روی ویندوز یا لینوکس نصب کنید. افرادی که ریماکس یک فیلم را منتشر می‌کنند، در حقیقت صوت و زیرنویس اضافی را حذف و فقط اجزای اصلی را به صورت MKV منتشر می‌کنند. در این حالت، کیفیت هنوز همان کیفیت اصلی دیسک بلوری هست امّا با حجمی به مراتب کم‌تر و اصلی‌ترین مزیت این روش هم این هست که می‌‌توان فایل mkv. را روی هر وسیله‌ای اعم از تلویزیون، کامپیوتر، لپ‌تاپ و موبایل پخش کرد و دیگر نیازی به پخش کننده بلوری نیست.

به طور مثال اطلاعات نسخه ریماکس فیلم انتقام جویان ۲۰۱۹ که تصویر اطلاعات دیسک بلوری آن را قبل‌تر مشاهده کردید، به شرح زیر می‌باشد:

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، بیت‌ریت تصویر همان ۲۳مگابیت می‌باشد و هیچ تغییری در کیفیت و اندازه تصویر صورت نگرفته است.

و اینجا دقیقاً مزیت ریماکس را مشاهده می‌کنید. انکودر آمده و از صدای Dolby نسخهٔ‌ 4K فیلم در این نسخه به عنوان صدای اصلی استفاده کرده است. چون می‌‌توان فایل‌ها را حذف و اضافه نمود.

و برای صدای دوم، همان صدای DTS-HD هشت کاناله که ۵ مگابیت بود را استفاده کرده است. (همانی که در تصویر اطلاعات دیسک بلوری فیلم مشاهده کردید)

انکودرهایی که Remux منتشر می‌کنند زیاد نیستند. برخی‌شان را می‌توانید در ترکرهای عمومی ببینید. مثل FGT که در تصاویر می‌بینید. این انکودر، هم Remux دارد، هم دیسک بلوری را منتشر می‌کند و هم اینکه بعضاً نسخه‌های حول و حوش ۱۰ گیگابایت را از فیلم‌ها انکود می‌کند. مسلماً در حالتی که حجم خیلی کم است، بیت‌ریت و کیفیت کاهش پیدا کرده است. انکودرهای دیگری مثل EPSiLON و FraMeSToR هم وجود دارند که کارشان انتشار ریماکس هست. این انکودرها را نیز می‌توانید در سایت تورنت RARBG (لینک حذف شده) ببینید. کافیست فیلم مدنظر خود را به همراه کلمهٔ Remux جست‌وجو کنید.

نکته: اگر با جست‌و‌جوی فیلم یا سریال مدنظرتان در سایت RARBG، نتیجه‌ای پیدا نکردید، ممکن است به دلیل جست‌و‌جوی واژهٔ اشتباهی باشد. می‌توانید با مراجعه به سایت IMDB و جست‌و‌جوی فیلم مدنظر، کد آن را (مثل tt4154796) برداشته و در RARBG جست‌وجو کنید.

نتیجه نهایی: اگر ترافیک اینترنت خیلی زیادی دارید و نمی‌دانید چجوری آن را حروم کنید و یا اینکه هارد با ظرفیت خیلی بالایی دارید، می‌توانید فیلم‌ها را با این انکودرها دانلود کنید. که البته با سرعت اینترنت در ایران، صبر ایوب می‌خواهد! و دقت کنید که انکودهای ریماکس، همچنان Black Bar را بعد از انکود حفظ می‌کنند. ریماکس‌ها را می‌توانید به صورت 1080p x264 یا 2160p x265 دریافت کنید. توجه داشته باشید که برای پخش کردن نسخهٔ 4K 2160p حتماً باید تلویزیون یا گیرندهٔ دیجیتال شما 4K باشد یا کامپیوتر شما از سخت‌افزار قوی‌ای برخوردار باشد. (دانلود این نسخه‌ها پیشنهاد نمی‌شود مگر به شرط موافقت با نکات بالا)


انکودر SWTYBLZ | با کدک‌های x264/x265

این انکودر معمولاً حجم خیلی بالایی در حد ریماکس دارد و وظیفهٔ اصلی آن هم تبدیل کردن فیلم‌های بلوری 4K با فناوری HDR به SDR است. دیسک‌های بلوری 4K فیلم‌های امروزی، همگی دارای فناوری HDR هستند و برای نمایش این فیلم‌ها حتماً باید مانیتور، موبایل یا تلویزیون شما از این فناوری پشتیبانی کند. تفاوت نسخه‌های HDR و SDR را در تصاویر زیر مشاهده می‌کنید:

اگر صفحه نمایش شما از HDR پشتیبانی نکند، مثل تصویر سمت چپ، رنگ‌ها بی روح و کدر به نمایش درمی‌آیند. البته اگر از کامپیوتر برای دیدن فیلم و سریال استفاده می‌کنید، اخیراً بیشتر پلیرها قابلیت این را دارند که رنگ‌های HDR را به طور تقریبی به درستی نمایش بدهند و شاید حتی احساس نکنید که دارید یک فیلم HDR را روی مانیتور غیر HDR تماشا می‌کنید!

کاری که انکودر SWTYBLZ انجام می‌دهد، تغییر HDR 10Bit به SDR 8Bit/10Bit هست تا بتوانیم فیلم‌های 4K را روی مانیتورهای معمولی یا تلویزیون‌های عادی نیز با رنگ‌های جذاب تماشا کنیم. در گذشته، انکودهای 1080p هم از محتوای 4K انجام می‌داد که الان چند ماهی هست که بیخیال شده و فقط در حال انکود فیلم‌های 4K می‌باشد.

نکته: برخی انکودرهای دیگر نیز دیسک بلوری 4K را گرفته و رزولوشن را به 1080p تغییر می‌دهند تا طیف مخاطب بیشتری را جذب خود کنند. چرا که در این حالت کیفیت نهایی خیلی بهتر از دیسک بلوری 1080p می‌باشد. ولی گاهی اوقات مشاهده می‌کنیم که خروجی نهایی HDR ندارد! امّا چطور ممکن است؟ باید بگویم بعضی از فیلم‌ها که در گذشته اکران شده‌اند، از فناوری HDR استفاده نمی‌کنند. زمانی که کمپانی‌های سازنده، فیلم‌هایشان را مجدد به صورت 4K ریمستر کرده (یعنی کیفیت آن‌را بیشتر می‌کنند) و منتشر می‌کنند، انکودرها به راحتی می‌توانند این دیسک‌ها را انکود کرده و در اختیار مردم قرار دهند. همان‌طور که هر گردی گردو نیست، هر دیسک بلوری 4K نیز لزوماً HDR ندارد. 🙂

نتیجهٔ نهایی: دانلود این انکودر به افرادی پیشنهاد می‌شود که سخت‌افزار آن‌ها به هر دلیلی توانایی پخش فیلم‌های 2160p x265 را ندارند. در این صورت می‌توانید از نسخه‌های 2160p x264 این انکودر به راحتی و البته در صورت داشتن فضا، حجم اینترنت و سرعت بالا استفاده کنید. ضمن اینکه استقبال از این انکودر به دلیل حجم بالا و تغییر در رنگ‌ها زیاد نیست و در تورنت RARBG سیدرهای کمی دارد. البته اگر سعی کنید فیلم‌های به‌روز را به محض انتشار از این لینک پیگیری کنید، می‌توانید شانس این را داشته باشید که با سرعت بالایی، فیلم جدیدِ مورد انتظار خود را دانلود کنید.


گروه P2P | با کدک x264

این گروه در ترکرهای خصوصی تورنت حضور دارد. انکودرهای این گروه، دیسک بلوری را گرفته و بیت‌ریت آن‌را تا حدی که به کیفیت فیلم لطمه نخورد،‌ پایین آورده و سپس با کدک H264 و معمولاً با رزولوشن 1080p منتشر می‌کنند. اما به دلیل استفاده از کدک H264، این فیلم‌ها فشرده نیستند و حجم‌شان کماکان خیلی بالاست. معمولاً‌ بین ۱۵ تا ۲۰ گیگابایت. این انکودها را خیلی سخت می‌توانید در اینترنت پیدا کنید.

انکودرهای این گروه زیاد هستند، برخی از معروف‌ترین‌هایشان را می‌نویسم تا حین دانلود فیلم‌ها اگر آن‌ها را دیدید، بدانید که عضو این گروه هستند:

TayTO – DON – EbP – iFT – playHD – D-ZONE3 – GEEK – NCmt – CtrlHD

نتیجهٔ نهایی: اگر برای دانلود فیلم‌ها با انکودرهای این گروه سایت مناسبی سراغ دارید، پیشنهاد می‌کنم دانلود کنید و لذت ببرید. این گروه بهترین کیفیت را در حالت 1080p x264 دارند. البته در صورتی که با حجم بالای آن مشکلی نداشته باشید! (فکر نمیکنم 2160p انکود کنند) امّا اگر سخت افزار شما قابلیت پخش کدک x265 را دارد، می‌توانید ادامهٔ‌ مقاله را بخوانید.


گروه Scene | با کدک‌های x264/x265

گروه Scene از قدیمی‌ترین گروه‌های انکودر فیلم و سریال است! که در FTPهای خصوصی و همچنین در ترکرهای عمومی تورنت مثل RARBG فعالیت می‌کنند. برای ترکرهای خصوصی، قوانین سفت و سختی حاکم هست. مثلاً باید حتماً فرد مورد اعتمادی باشید، به ازای هر دانلود باید مقداری آپلود کنید و IP شما نباید تغییر کند و … که هیچ‌وقت ما سمت این ترکرها نمی‌رویم. بعضی از اسامی انکودرهای مشهور این گروه:

SPARKS – EVO – UNTOCHED – TENOKE – CM – KNiVES – ESiR – NOGRP – WiKi – CHD – DEFLATE – AMIABLE

معمولاً‌ انکودرهای گروه Scene از حرف i کوچک در اسامی خود استفاده می‌کنند. تا جایی که دیدم و تجربه کردم، انکودهای این گروه با بیت‌ریت میانگین ۱۰مگابیت و با کدک صوتی DTS منتشر می‌شوند و کیفیت خیلی خوبی دارند. البته با حجم بالا که طبق آن محاسبه‌ای که پیش‌تر در مقاله توضیح دادم، یک فیلم ۲ ساعته حول و حوش ۱۰ گیگابایت حجم دارد. انکودرها موظف هستند طبق قوانین این گروه، فیلم‌ها را انکود کنند. در نتیجه مشخصات فنی این فیلم‌ها شبیه به یکدیگر هست.

برخی از انکودرهای گروه Scene، سریال و به صورت WEB-DL نیز انکود می‌کنند:

NTb – GOSSIP – NIASU – ION10 – EVO – CAKES – SMURF

نکته: برخی از انکودرهای ریماکس در واقع عضو گروه Scene هستند‍.

نتیجهٔ نهایی: اگر نظر من را بخواهید، انکودهای این گروه برای کدک x264 و رزولوشن 1080p بهترین انتخاب هستند. به دلیل حجم پایین‌تر آن‌ها نسبت به P2P و حفظ کیفیت بلوری در بالاترین حالت ممکن. یعنی اگر تلویزیون 4K ندارید یا سخت افزار ضعیفی دارید، انکودرهای Scene به شما پیشنهاد می‌شود.


انکودر Adit | با کدک x264

انکودر Adit یکی از انکودرهای باکیفیت به شمار می‌رود که مزیت آن انکود کردن فیلم‌ها با شارپ کردن تصویر آن‌هاست که به لحاظ بصری شاهد کیفیت بیشتری هستیم. البته یک مقدار سلیقه‌ای هم هست و خیلی‌ها این نحوهٔ انکودینگ را دوست ندارند. یعنی اصل بودن تصویر را ترجیح می دهند. این انکودر کیفیت بالایی دارد و در عین حال حجم آن از انکودهای گروه P2P و Scene کمتر است.

نتیجهٔ نهایی: این انکودر را زیاد ندیدم و احتمالاً‌ شما هم سمت این انکودر نمی‌روید پس پیشنهاد نمی‌شود.


حالا می‌توانید عملکرد گروه‌های انکودر مختلف را بهتر درک کنید. این انکودرها دیسک بلوری را به‌دست آورده و هر کدام با سیاست مشخصی، بیت‌ریت و محتوا را تغییر می‌دهند و انکود می‌کنند و مجدد منتشر می‌کنند. برخی با بیت‌ریت و حجم پایین‌تر (Scene) و برخی بیت‌ریت را تا حدی که کیفیت کاهش پیدا نکند پایین میاورند و کماکان حجم بالایی دارند (P2P) و یا اینکه بدون کاهش کیفیت و دستکاری بیت‌ریت، تنها محتوای بلوری را برای پخش در دستگاه‌های مختلف با فرمت mkv. آماده می‌کنند (Remux)

در ترکرهای عمومی تورنت، انکودرهای خیلی خیلی زیادی وجود دارد که در هر زمینه‌ای و با هر حجمی می‌توان یکی از آن‌ها را انتخاب کرد که این مزیت خیلی خوبی هست. ما هم بیشتر اوقات از همین انکودرهایی که در ترکرهای عمومی فعالیت می‌کنند استفاده خواهیم کرد.

برخی از انکودرهای معروف که دستیابی به آن‌ها راحت و بی دردسر می‌باشد را معرفی می‌کنم:


گروه QxR |‌ با کدک x265

به جرأت می‌توان گفت که گروه QxR باکیفیت‌ترین فیلم‌ها و سریال‌ها را با کم‌ترین حجم ممکن انکود می‌کنند. دو انکودر مطرح این گروه را در مقاله دیدید. انکودر Tigole برای فیلم و انکودر Silence برای سریال. این گروه تمام انکودرهای خود را موظف می‌کند تا فیلم و سریال را از سورس اصلی (دیسک بلوری و محتوای اصلی دیجیتال) دریافت کرده و با چندبار بررسی دقیق، منتشر کنند. طبق تجربه و پژوهش‌هایی که انجام دادم، به این نتیجه رسیدم که مکانیزم این گروه برای انکود کردن به این شکل است:

۱) ابتدا فیلم یا سریال را از سورس اصلی گرفته و بیت‌ریت آن‌را دقیقاً تا جایی که چشم انسان به صورت محسوس کاهش آن‌را متوجه نشود، پایین میاورند. در این حالت حجم فیلم مثلاً از ۲۰ گیگابایت به ۱۰ گیگابایت می‌رسد. (مشابه کاری که P2P و Scene انجام می‌دهند).

۲) سپس با کدک x265 و فشرده‌سازی فیلم، حجم را به نصف می‌رسانند. بنابراین به لحاظ کیفیت، مشابه P2P یا حتی ریماکس و دیسک بلوری هستند ولی حجم‌شان از همه تاپ‌ انکودرها نیز کم‌تر است.

۳) برای کدک صوتی هم این انکودرها معمولاً از AAC استفاده می‌کنند تا حجم فایل صوتی خیلی پایین بیاید. طبق تجربه، باید بگویم که بیت‌ریت بالای فایل صوتی آنقدرها اهمیت ندارد. خصوصاً وقتی که بدانیم یوتیوب به عنوان پلتفرم اصلی ویدئو و موسیقی، از همین کدک با بیت‌ریت خیلی پایین‌تر از این گروه استفاده می‌کند و کسی هم مشکلی ندارد 🙂 بنابراین برای برخی از فیلم‌ها از AAC با ۶ کانال و برای برخی فیلم‌های مشهور از AAC با ۸ کانال استفاده می‌کنند. در این حالت کیفیت صدا کمتر از دیسک بلوری ولی کیفیت تصویر مشابه دیسک بلوری می‌باشد که می‌توان گفت بهترین و معقول‌ترین گزینه بین تمام انکودرهای دنیا همین گروه QxR می‌باشد.

نکته ۱: انکودر Tigole به عنوان فعال‌ترین انکودر این گروه، در اغلب مواقع سورس فیلم‌هایش دیسک بلوری می‌باشد. اما گهگاهی نیز مشاهده شده که از ریماکس به عنوان سورس استفاده کرده است. جالب اینکه محتواهای دیگر دیسک را نیز انکود می‌کند. مثل صحبت‌های عوامل، پشت صحنه‌ها، صحنه‌های حذف شده و تریلر فیلم و آن‌ها را کنار فیلم اصلی برای دانلود قرار می‌دهد.

نکتهٔ ۲: Tigole طی این سال‌ها،‌ دو سری فیلم‌ها را انکود کرده است. یک بار به صورت کم‌حجم با بیت‌ریت پایین (در گذشته) و در حال حاضر نیز با بهترین کیفیت و بیت‌ریت و حجم مناسب. حین دانلود نسخه‌های آن، حتماً حواس‌تان به این مسئله باشد!

لیست انکودرهای مطرح این گروه برای انکود فیلم:

Tigole – Ghost – afm72 – SAMPA – Kappa

لیست انکودرهای مطرح این گروه برای انکود سریال:

R00t – Silence – Ghost – t3nzin – Kappa

انکودرهای این گروه، سریال‌ها را با کدک صوتی DDP یا به عبارتی Enhanced AC-3 انکود می‌کنند که کیفیت‌شان از AAC مقداری بالاتر هست. دلیل استفادهٔ آن‌ها از این کدک نیز این‌ است که فایل‌‌های صوتی دیسک بلوری معمولاً حجم خیلی زیادی دارند و نیاز به Convert به کدک‌های کم حجم‌تر می‌باشد. امّا کدک صوتی سریال‌ها همین DDP می‌باشد که انکودرها نیز همین کدک را نگه می‌دارند.

برای دانلود فیلم و سریال از این گروه، کافیست به سایت تورنت 1337x سر بزنید و QxR را جست‌و‌جو کنید. یا اینکه بعد از نوشتن اسم فیلم مدنظر، QxR را هم تایپ کنید تا شما را دقیقاً به نسخهٔ‌ مدنظر هدایت کند. ذکر این نکته ضروری است که این گروه، سریال‌ها را بعد از پخش کامل فصل آن‌ها، انکود کرده و منتشر می‌کنند. بنابراین اگر دوست دارید هر هفته با پخش یک سریال همراه شوید، متأسفانه این گروه در آن لحظه انکودی برای شما ندارند. یا باید سراغ انکودرهای Scene در تورنت RARBG بروید یا اینکه صبر کنید تا سریال به طور کامل پخش شود.

نتیجهٔ‌ نهایی: این گروه به شدت پیشنهاد می‌شود، (خصوصاً برای 1080p x265) اگر میخواهید روی کامپیوتر، لپ‌تاپ یا موبایل، فیلم و سریال ببینید. اگر تلویزیون 4K دارید، باز هم بهترین انتخاب، 2160p x265 این گروه می‌باشد. اصلی‌ترین کیفیت یک فیلم یا سریال به همراه کم‌ترین حجم ممکن!


انکودر Vyndros |‌ با کدک x265

انکودر Vyndros در گذشته عضوی از گروه QxR بوده است و الان به طور مستقل در 1337x فعالیت می‌کند. ۴ ماه پیش حساب این انکودر مسدود شد و مجدد با اسم ReVyndros شروع به کار کرد. این انکودر هم به صورت 1080p x265 و هم 2160p x265 انکود می‌کند. جالب اینکه اکثراً سریال و برعکس QxR به صورت اپیزود به اپیزود انکود می‌کند و این اواخر نیز بیشتر سوزنش روی 2160p گیر کرده و کمتر 1080p انکود می‌کند. یعنی سعی می‌کند برای سریال‌های محبوب فقط از 2160p انکود کند و برای سریال‌های معمولی و کم مخاطب از 1080p انکود کند. برای سورس بلوری نیز از ریماکس استفاده می‌کند. برای انکود WEB-DL نیز از انکودرهای گروه Scene استفاده می‌کند (مثل باقی انکودرها)

نتیجهٔ نهایی: انکودهای این انکودر به لحاظ کیفیت شبیه به QxR می‌باشد و در رقابت بزرگی هستند. امّا باز هم پیشنهاد من به شما انکودهای گروه QxR هست. اگر فیلم یا سریالی که میخواهید دانلود کنید، توسط این گروه انکود نشده باشد و Vyndros آن را انکود کرده است، در آن صورت با خیال راحت می‌توانید ازش استفاده کنید. دقت کنید که بسیاری از انکودرها هر کدام وظیفهٔ انکود برخی از فیلم‌ها یا سریال‌ها را به عهده دارند. به طور مثال سریال‌های DC را Vyndros انکود می‌کند. در صورتی که انکودرهای QxR کاری به این سریال‌ها ندارند و سریال‌های دیگری را برای انکود انتخاب می‌کنند.


گروه UTR |‌ با کدک x265

گروه UTR که از مارس ۲۰۲۱ مفقودالاثر شده‌اند! بعد از گروه QxR و Vyndros، بهترین کیفیت‌ها را داشتند. این گروه که Tigole نیز سابقاً عضو آن بوده است، بیت‌ریت پایین‌تری نسبت به رقبایشان دارند، امّا باز هم کیفیت بالایی را تضمین می‌کردند. حیف که گروه‌شان منحل شده یا شاید هم دستگیر شده باشند. برخی از انکودرهای این گروه، مستقیم از دیسک بلوری و برخی نیز از ریماکس‌ها انکود می‌کردند. معروف‌ترین انکودر این گروه نیز Joy نام داشت که مثل SWTYBLZ فیلم‌های 2160p HDR را به 2160p SDR تبدیل می‌کرد. مشخص است که تفاوت آن با SWTYBLZ در کم‌بودن بیت‌ریت و کیفیت پایین‌تر آن هست.


انکودر PSA | با کدک x265

انکودر PSA چندسالی هست که معرفی و طی این مدت هم حسابی مشهور شده است. این انکودر وب‌سایت اختصاصی خودش را دارد که از این آدرس در دسترس می‌باشد. معمولاً سورس انکودهای PSA، ریماکس و SWTYBLZ است! و من تا به حال ندیدم که مستقیم از بلوری انکود کرده باشد. یکی از ویژگی‌های آن، انکود با رزولوشن 720p در کنار 1080p و 4K هست و برای کسانی که برای فیلم دیدن، فقط از موبایل خود استفاده می‌کنند، می‌تواند انتخاب خوبی باشد. هم فیلم و هم سریال انکود می‌کند ولی انتظار انکود همهٔ فیلم و سریال‌ها را ازش نداشته باشید.

نکته: اگر نتوانستید از سایتش دانلود کنید، می‌توانید از تورنت 1337x استفاده کنید. یا از آنجایی که در ایران خیلی محبوب است، در هر سایت فیلم و سریالی، می‌توانید آثاری از PSA پیدا کنید و به راحتی دانلود کنید.

نتیجهٔ نهایی: بیت‌ریت این انکودر بالا نیست و نمی‌توان از آن توقع کیفیت اصلی را داشت. به عبارتی فیلم‌ها را RIP می‌کند. امّا از حق نگذریم کیفیتش خوب است. به شرطی که مشکل فضای ذخیره سازی یا مشکل اینترنت داشته باشید. یا بخواهید 720p تماشا کنید. در غیر این صورت برای x265 همان گروه QxR و برای x264 نیز گروه Scene را مجدد پیشنهاد می‌کنم.


انکودر Pahe | با کدک x264/x265

این انکودر نیز چندسالی هست که آغاز به کار کرده است و مثل PSA از ریماکس و SWTYBLZ انکود می‌کند. با این تفاوت که برخی انکودهای آن از ورژن 4K برای رزولوشن 1080p با قابلیت HDR منتشر می‌شود! این یک کارش خیلی عجیب است 😀 انکودهای این انکودر را می‌توانید در سایت خودش در این آدرس مشاهده کنید.

مشخصات فنی این انکودر بسیار شبیه به PSA می‌باشد (حتی انکود 720p) و همان نتیجه‌ای که برای آن گفتم، اینجا نیز صدق می‌کند و نیاز به تکرار نیست. ممکن است یک فیلم را این انکودر انکود نکند و PSA انکود کند و بالعکس. در این مواقع می‌توانید هر کدام که انکود کرده‌اند را انتخاب کنید.


انکودر RARBG |‌ با کدک x264/x265

RARBG خود صاحب یکی از بزرگ‌ترین سایت‌های عمومی تورنت می‌باشد که تمام فیلم‌ها را در سریع‌ترین زمان ممکن، انکود می‌کند. انکودرهای Scene در این تورنت فعالیت دارند! این انکودر، برای فیلم‌های 1080p x264 از بیت‌ریت ۲.۵ مگابیتی و برای فیلمای 1080p x265 از بیت‌ریت ۲ مگابیتی به طور ثابت استفاده می‌کند. قابل ذکر است که x265 یک کدک فشرده به شمار می‌‌رود و ۲ مگابیت آن در حقیقت معادل ۴ مگابیت از x264 می‌باشد.

یکی از قابلیت‌های خوب RARBG این است که مثل بقیه تاپ انکودرهایی که معرفی کردم، مستقیم از دیسک بلوری انکود را انجام می‌دهد. فقط ای کاش بیت‌ریت آن این‌قدر پایین نبود. به طور مثال برای یک فیلم ۲ ساعته، حجمی معادل ۲.۵ گیگ دارد که با یک حساب سرانگشتی می‌توان تفاوت آن را با فیلم‌های ۱۰ یا ۲۰ گیگابایتی متوجه شد! امّا به طور کلی، به نسبت فیلم‌های ۲-۳ گیگابایتی مرسوم در اینترنت، کیفیت قابل قبولی دارد و می‌تواند انتخاب خوبی باشد.

نکته: اخیرا RARBG فیلم‌ها را با رزولوشن 2160p x265 نیز انکود می‌کند که در نوع خودش خیلی جالب و خبر خوبی است. بیت‌ریت این نسخه‌ها معمولاً ۸مگابیت است که از انکودهای گروه QxR کم‌تر است.

نتیجهٔ نهایی: این انکودر تقریباً همهٔ‌ فیلم‌ها را انکود کرده است و ممکن است بالاخره یک روز مسیرتان بهش بخورد 🙂 امّا اینکه بخواهید همهٔ فیلم‌ها را با این انکودر دانلود کنید، پیشنهاد نمی‌شود. اگر با موبایل فیلم می‌بینید، کماکان PSA و Pahe کیفیت بهتری دارند. تنها زمانی سراغ این انکودر بیایید که فیلم مورد نظرتان را هیچ احد الناسی انکود نکرده باشد!


انکودر YTS | با کدک x264/x265

انکودر YTS که در گذشته به اسم YIFY شناخته می‌شد، یکی از انکودرهای مطرح فیلم‌های بلوری به شمار می‌رود. امّا این انکودر یک عیب دارد آن هم انکود با بیت‌ریت خیلی پایین است و به هیچ‌عنوان نزدیک به کیفیت دیسک اصلی بلوری نیست. طبیعی است که هرچقدر بیت‌ریت پایین باشد، کیفیت نیز پایین می‌آید و نمی‌توان به آن خُرده گرفت. امّا انکودرهای بهتری هم هستند که با همین حجم، کیفیت بهتری را ارائه می‌کنند. این انکودر وبسایت اختصاصی تورنت دارد و می‌توان به تمام فیلم‌ها به صورت 1080p x264 و 2160p x265 دسترسی داشت. ضمن اینکه در تورنت 1337x نیز فعالیت می‌کند.

نکته: در سایت‌های تورنت خصوصاً 1337x محبوب‌ترین انکودر همین YTS هست. آن هم به دلیل حجم پایین. کافیست واژهٔ 1080p را در 1337x جست‌و‌جو کنید! می‌بینید که تقریباً تمام صفحه از این انکودر پُر شده است. اگر بتوانیم دست از خودتحقیری برداریم، متوجه می‌شویم که در کل جهان اوضاع اینترنت کما بیش مثل اینترنت ایران است. یا حتی اگر سریع‌تر هم باشد، در نهایت آن‌ها نیز همان موبایل‌هایی که ما خریداری می‌کنیم را می‌خرند. هاردی که ما داریم، آن‌ها نیز دارند و تلویزیون‌هایمان نیز یکی است. 🙂 بنابراین معمولاً همه دنبال دانلود فیلم با حجم خیلی کم هستند. امّا در این مقاله به شما مخاطبین عزیز نشان دادم که می‌‌توان با حجم‌های معقول، بهترین کیفیت‌ها را دانلود کرد تا نیاز به دانلود این چنین نسخه‌های کم‌حجم و کم‌کیفیتی نباشد.

نتیجهٔ نهایی: دانلود با رزولوشن 1080p از این انکودر را پیشنهاد نمی‌کنم. خیلی راحت!

تبصره: اگر فیلم با رزولوشن 4K مدنظر شما، با انکودر‌های این مقاله در دسترس نبود، در سایت YTS جست‌وجو کنید. اگر نسخهٔ 4K آن وجود داشت، می‌توانید دانلود کنید. کیفیت فیلم‌های 4K YTS به نسبت حجم آن، خیلی خوب هست. یعنی به مراتب از 1080p آن بهتر است. بدون HDR و با بیت‌ریت ۶.۳ مگابیت، کیفیت آن از PSA بهتر ولی از QxR کمتر است.


انکودرهای دیگر | با کدک x264/x265

انکودرهای خیلی زیادی در ترکرها حضور دارند، امّا پرداختن به همهٔ‌ آن‌ها واقعاً سخت هست. من سعی کردم انکودرهای خیلی خوب و در عین حال جدید و پُرکار را به شما معرفی کنم. وگرنه به طور مثال انکودرهای معروفی که احتمالاً‌ اسمشان به گوش‌تان خورده هم می‌توانستند در این لیست باشند مثل Ganool، MKVCage یا ShAaNiG و… که خیلی سال هست که دیگر منحل شده‌اند و فعالیتی ندارند و انکودرهای دیگری جایشان را گرفته‌اند. هرچند به لحاظ کیفیت و بیت‌ریت در حد YTS هستند و اگر الان فعالیت داشتند، باز هم من پیشنهادشان نمی‌کردم! انکودرهای دیگری نیز در حال حاضر در حال فعالیت هستند مثل انکودر MZABI، RMTeam، GalaxyRG یا RMT و… که می‌توانید در صورتی که هیچ انکودری در این لیست، فیلم یا سریال مد نظر شما را انکود نکرده بود، از آن‌ها استفاده کنید.

نکتهٔ ۱: دو تصویر زیر را با دقت نگاه کنید:

تصویر بالا از انکودر Tigole و تصویر پایین از انکودر YTS هست. جزئیات بالای تصویر به خاطر بیت‌ریت بالا در انکودر Tigole به شدت محسوس است. پس نمی‌توانیم بگوییم که فرقی بین کیفیت این انکودرها وجود ندارد.

نکته ۲: اکثر این انکودرها را می‌توانید در سایت‌های ایرانیِ دانلود فیلم و سریال نیز پیدا کنید. بنابراین خیلی نگران نباشید.


جمع‌ بندی

خب تا اینجا با انواع انکودرها و نکات هر کدام آشنا شدید. حال بیایید یک مرور کلی روی انتخاب انکودر داشته باشیم. من سعی می‌کنم تا تمام حالات را در نظر گرفته و به شما کمک کنم تا بهترین کیفیت را ببینید.

۱) اگر با موبایل، فیلم و سریال می‌بینید

موبایل‌های امروزی معمولاً بالای ۶ اینچ و دارای رزولوشن 720p یا 1080p و حتی 4K هستند و پردازندهٔ آن‌ها نیز قابلیت پخش فیلم‌های x265 را دارد. بنابراین بهترین انکود در این حالت، PSA 1080p x265 می‌باشد. اگر PSA فیلم مدنظر شما را انکود نکرده بود، Pahe 1080p x265 و اگر آن هم انکود نکرده بود، RARBG 1080p x265 بهترین انتخاب شما خواهد بود. به دلیل کوچک بودن صفحهٔ نمایش موبایل، انکودهای گروه QxR تنها فضای آن‌را بیهوده اشغال می‌کنند. اگر فضای زیادی در اختیار دارید، دانلود کنید. در عوض، این انکودرها کیفیت‌شان روی مانیتورهای بزرگ و تلویزیون‌ها به طور محسوس مشخص می‌شود!

۲) اگر با کامپیوتر یا لپ‌تاپ، فیلم و سریال می‌بینید

در ایران، الآن جوری شده که یا خانواده‌ها کلاً از کامپیوتر و لپ‌تاپ به سمت موبایل کوچ کرده‌اند و سیستم‌های قدیمی خود را در انباری گذاشته‌اند یا اینکه از کامپیوترهای نسبتاً‌ قوی و مناسب استفاده می‌کنند. اگر شما هم از دستهٔ‌ دوم هستید، می‌توانید فیلم‌های خیلی با کیفیتی را ببینید. مسلماً‌ بهترین پیشنهاد من به شما انکودهای گروه QxR هست و خصوصاً نسخهٔ 1080p x265. اگر مانیتور 4K و CPU نسل جدید دارید، می‌توانید از 2160p x265 هم استفاده کنید. در غیر این صورت واقعاً نیاز نیست و همان 1080p بهترین کیفیت را برایتان به ارمغان می‌آورد.

اما اگر خیلی دوست دارید فیلم‌ها را با رزولوشن 2160p ببینید و سیستم‌تان کم نمیاورد، دانلود کنید. اگر کم میاورد، می‌توانید از SWTYBLZ 2160p x264 استفاده کنید که مشکل پردازشی هم باهاش ندارید. اگر انکود نکرده بودند، سراغ Vyndros بروید و اگر آن هم انکود نکرده بود، برای 4K سراغ RARBG 2160p x265 بروید. خبر خوب اینکه که از اواخر ۲۰۲۲ انکود در این رزولوشن را شروع کرده است. اگر هیچ‌کدام انکود نکرده بودند، YTS 2160p آخرین انتخاب شماست. برای 1080p هم می‌توانید سراغ انکودرهای گروه Scene در تورنت RARBG بروید.

پیشنهاد شخصی: من برای فیلم و سریال‌های 1080p، یا از QxR با کدک x265 دانلود میکنم یا از Scene با کدک x264. برای 2160p هم به دلیل پردازندهٔ ضعیف کامپیوتر خودم، مجبور هستم از انکودرهایی که فیلم و سریال را با حداکثر ۱۰ مگابیت انکود می‌کنند، استفاده کنم و از آن‌جایی که مانیتور من توانایی پخش تصاویر HDR را ندارد، تنها انتخاب 2160p YTS می‌باشد.

برای سریال اگر خیلی عجله دارید، اول از Vyndros استفاده کنید. اگر Vyndros نسخهٔ 2160p آن سریال را انکود کرده بود و شما نتوانستید x265 پخش کنید و یا اصلاً‌ انکود نکرده بود، چاره‌ای ندارید جز اینکه به تورنت RARBG بروید و انکودهای 1080p x264 گروه Scene مثل NTb ،GOSSIP ،EVO ،CMRG و… را دانلود کنید. اتفاقاً بهترین انکودر برای سریال همین‌ها هستند! به عبارتی سریال‌ها را انکودرهای گروه سین انکود می‌کنند و انکودرهای x265 از این نسخه‌ها به عنوان سورس استفاده می‌کنند! امّا تنها عیب‌شان حجم بالاترشان نسبت به x265 هست. اگر می‌توانید x265 پخش کنید باز هم گروه Scene برای شما انتخاب خیلی خوبی است. اگر هم از آن دسته بیننده‌هایی هستید که صبر می‌کنید یک سریال کامل پخش شود و بعد تماشا کنید، می‌توانید سریال‌ها را هم از QxR دانلود کنید.

*به طور کلی اول سراغ QxR بروید، بعد Vyndros و در نهایت Scene.

اگر مشکل حجم و اینترنت دارید، PSA و Pahe برای x265 خوب هستند. اگر انکود نکرده بودند، RARBG 1080p x265 و اگر نتوانستید پخش کنید، انکودهای 720p گروه Scene در تورنت RARBG را امتحان کنید. مثلاً NTb یا KOGi و… یا انکود RARBG 1080p x264 که به راحتی پخش می‌شود.

۳) اگر با تلویزیون، فیلم و سریال می‌بینید:

برای فیلم و سریال دیدن روی تلویزیون، اوضاع مقداری پیچیده‌تر می‌شود. به دلیل اینکه برخی افراد، تلویزیون‌های قدیمی دارند و با گیرنده‌های دیجیتال می‌توانند فیلم ببینند، برخی تلویزیون‌های هوشمند 1080p دارند که خودشان قابلیت پخش فیلم از طریق USB را فراهم می‌کنند و برخی نیز تلویزیون‌های 4K دارند که به راحتی می‌توانند از انکودهای باکیفیتی استفاده کنند.

اگر فیلم و سریال را مجبورید از طریق گیرندهٔ دیجیتال روی تلوزیون مشاهده کنید، ابتدا ببینید از x265 پشتیبانی می‌کند یا خیر. روی جعبه یا روی بدنهٔ دستگاه باید عبارت x265 یا HEVC را مشاهده کنید. در صورتی که از این کدک پشتیبانی می‌کند، می‌توانید از انکودرهای QxR به راحتی استفاده کنید. اگر انکود نکرده بود، از انکودهای Vyndros استفاده کنید و اگر آن هم انکود نکرده بود، از انکودرهای Scene استفاده کنید. (دقیقاً‌ مشابه مراحل گزینهٔ کامپیوتر)

اگر فیلم و سریال را روی تلوزیون می‌بینید، در صورتی که 4K نیست، فقط می‌توانید از انکودهای x264 استفاده کنید. که بهترین انکود برای فیلم و سریال برای کدک x264، انکودهای گروه Scene در تورنت RARBG می‌باشد.

اگر تلویزیون 4K دارید که چه بهتر. شما می‌توانید براساس نیاز خودتان، از انکودرهای گروه QxR یا حتی REMUX و SWTYBLZ هم استفاده کنید.

اگر فلش‌دیسک، هارد اکسترنال یا مموری‌کارت پرظرفیت ندارید یا ترافیک و سرعت اینترنت بالایی ندارید، می‌توانید برای x265 سراغ PSA و Pahe و برای x264 سراغ انکودر RARBG و انکودهای کم‌حجم Scene بروید. امّا دقت کنید که این انکودها کیفیت بالایی ‌آن‌‌هم نسبت به سایز بزرگ تلویزیون ندارند و اگر بتوانید از انکودهای حجیم استفاده کنید، روی هم رفته خیلی بهتر است.


حرف آخر

در بین هزاران انکودر مختلف فیلم و سریال، انکودرهای معدودی به شما کیفیت تصویر اصلی دیسک‌های بلوری را خواهند داد که در این مقاله به آن‌ها به حد کافی اشاره شد.

REMUX – SWTYBLZ – QxR Group – Scene Group

و QxR برندهٔ رقابت بهترین کیفیت و کم‌ترین حجم بین تمام این انکودرهاست. انکودرهای بعدی، کیفیت تصویرشان حتی نزدیک به دیسک بلوری هم نیست! کیفیت صدایشان که دیگر بماند.

امیدوارم این مقاله برای شما مخاطبین عزیز، مفید و کاربردی بوده باشد. ضمناً هر سؤالی در مورد این مقاله داشتید، می‌توانید در بخش نظرات یا در کانال تلگرام با من درمیان بگذارید.

رسول سعیدنژاد وب‌سایت
متخصص لینوکس و نرم‌افزار، پژوهشگر و تحلیل‌گر، ضدصهیونیسم

‫4 نظر

  • کمیل

    بسیار عالی.

    8 مارس, 2023 در 4:43 ب.ظ
    • رسول سعیدنژاد

      ممنون

      8 مارس, 2023 در 7:18 ب.ظ
  • نجمه

    خیلی عالی بود. به اهالی کامپیوتر انقلابی بسیار نیاز است. احسنت

    28 مارس, 2023 در 1:41 ب.ظ
    • رسول سعیدنژاد

      سلام. ممنون از لطف‌تون

      29 مارس, 2023 در 1:37 ق.ظ

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *